Normal

Verdensmester Anand: – Magnus er den beste spilleren jeg noen gang har sett

LONDON/OSLO (NRK.no): Verdensmester Viswanathan Anand er glad han får et «bonusmøte» med Magnus Carlsen før VM-finalen til høsten. Han aner nemlig ikke hvordan man slår en så god spiller som nordmannen.

magnus

Magnus Carlsen har møtt Viswanathan Anand flere ganger. De siste årene har de to stjernespillerne blitt mer og mer jevne, mener Adnan

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen smilte bredt etter å ha sikret seg plass i høstens VM-finale.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix
– Jeg må sette meg ned og finne ut hvordan man spiller mot en som er så god. Jeg vet ikke hvordan man gjør det ennå, innrømmer Viswanathan Anandtil NRK.

Via telefon forteller den regjerende verdensmesteren at han har fulgt VM-kvalifiseringen i London «intenst» fra hjemstedet. Turneringen vant til slutt Magnus Carlsen, og nordmannen får dermed møte Anand i VM-finale i november.

– Jeg er enig med dem som sier det var den beste turneringen av den typen noen gang. Jeg syntes det hele var spesielt, sier Anand, før han legger til:

– Og Magnus er den beste spilleren jeg noen gang har sett i aksjon. Han vant fortjent.

– Magnus er mer kreativ enn meg

Allerede i mai får man en forsmak på høstens finale når de to møtes i turneringen Norway Chess i Stavanger. Anand legger ikke skjul på at her vil han prøve å finne ut hvilken strategi som passer best mot Carlsen.

– Det blir nok litt rivalisering da. Alt vi gjør under turneringen i Stavanger vil ha en ekstra mening. Vi kommer til å se på hverandre og studere hva den andre gjør for å forberede oss til det som skal skje til høsten, spår Anand.

Inderen mener nemlig Carlsen spiller en ganske annen type sjakk enn ham, og er usikker på hvilken taktikk han bør bruke.

– Magnus spiller mer spontant og er mer kreativ enn meg. Han har gått en litt annen lære enn jeg gjorde, tror jeg. Jeg må lære litt av ham, og kanskje må han lære litt av meg også, sier han.

Carlsen: – Må i bedre form

NRK møtte en sliten, men glad Magnus Carlsen i London tirsdag. Også han ser frem til å møte rivalen på forhånd, men sier han er nødt til å være i bedre form.

Carlsen tapte to av de tre siste kampene sine i London, og vant turneringen bare med en hårsbredd.

– Når jeg møter Anand må jeg være bedre forberedt og forhåpentligvis avgjøre ting før det blir fullt så spennende. Jeg kan ikke bli så sliten som jeg er blitt nå. Det blir så vanskelig å gjøre gode beslutninger da, sier Carlsen, og legger til:

– Men det blir veldig stort. VM-finalen blir min første, så det sier seg selv.

Mener Carlsen er favoritt

Anand forteller at han oppdaget sin 21 år yngre rival allerede da Carlsen var en liten gutt, og at han stadig har imponert ham.

Han mener det var i 2009 Carlsen tok det virkelig store steget og etablerte seg i verdenstoppen for godt. Siden den gang har de to fordelt seierene jevnt mellom seg når de har møttes.

– Men jeg vet at de fleste nå vil si at Magnus er favoritten når vi møtes, medgir Anand.

Finalen blir Carlsens første, men inderen tror ikke han vil dra nytte av at han har mer erfaring.

– Nei, han kommer til å snakke med andre som har spilt finaler og forberede seg godt. Men dette er faktisk spennende for meg også. Magnus er mye yngre og tilhører en annen generasjon enn meg og de jeg har spilt mot i finalene før, mener 43-åringen.

Åtte av de ti beste kommer

Det er ikke avgjort hvor eller når VM-finalen skal spilles, annet enn at det blir i november.

Til Norway Chess har arrangørene klart å samle åtte av de ti best rangerte sjakkspillerne i verden. Carlsen er rangert som nummer en i verden og er medlem av Stavanger Sjakklubb. Anand er rangert som verdens sjette beste spiller.

Carlsen vil møte annenrangerte Levon Aronian fra Armenia, Vladimir Kramnik fra Russland (3), Teimour Radjabov fra Aserbajdsjan (4), Sergej Karjakin fra Russland (5), Anand (6), Veselin Topalov fra Bulgaria (8) og Hikaru Nakamura fra Japan (9).

Siste nytt

 • Brann uten førstekeeperen

  Brann-målvakt Samuel Sahin-Radlinger må opereres. Han går dermed glipp av tre viktige seriekamper i gullinnspurten i Eliteserien. Det er noen løse fragmenter i kneet som skal fjernes, ifølge BA. 19 år gamle Markus Olsen Pettersen får sjansen istedet.

  Samuel Sahin-Radlinger
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Espejord rekker ikke LSK-kampen

  Runar Espejord er tilbake i trening, men Tromsøs toppscorer rekker ikke mandagens kamp mot Lillestrøm. TILs toppscorer har slitt med lysken i lang tid. Ikke siden 25. august har Espejord vært på banen i kamp. Han står med seks mål i Eliteserien.

  Runar Espejord
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Norge klatrer på FIFA-rankingen

  Norge klatrer én plass på FIFA-rankingen, noe som betyr 52. plass på den ferske oversikten. Belgia og verdensmester Frankrike deler førsteplassen. Bulgaria klatrer på sin side tre plasser og er best plassert av Norges gruppemotstandere på 44.-plass.

  A-landslag fotball menn 2018 Norge-Kypros
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Europaligaen: Besiktas -Sarpsborg 08
Europaligaen: Celtic - Rosenborg