Hopp til innhold

Ungdomsbøker handler om mord, selvmord og død

Barne- og ungdomslitteraturen blir stadig mer dyster og mørk. Men forfatterne vil fortelle om håp i "teen noir"-bølgen.

Sanne Munk Jensen

Den danske forfatteren Sanne Munk Jensen snakket om ungdomsboken sin 'Deg og meg ved daggry' på konferansen i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

«Da de drar oss opp av Limfjorden, henger vi fortsatt sammen. jeg vet ikke hvor lenge vi har ligget i vannet. det er ikke så lett å si.»

Bokblogger og redaktør for nettsiden Ubok.no, Nina Aalstad, leser fra boka «Du og jeg ved daggry». Dette var den mørkeste ungdomsromanen hun leste i fjor.

Deg og meg ved daggry

Ungdomsboken 'Deg og meg ved daggry' handler om et ungt par som blir enige om å ta sine egne liv.

Boken handler om et ungt par som velger å ta sitt eget liv. Danske Sanne Munk Jensen har skrever romanen, sammen med Glenn Ringtved.

– Blant unge mennesker var det en tendens til at det å ta sitt eget liv hadde fått en slags macho-rolle. Det ble sett på som en sterk handling. Vi ville vse hva som skjer når et ungt menneske tar sitt eget liv, sier Munk Jensen.

Selvmord, sykdom og mobbing

Den danske forfatteren er nå på Nordisk barnebokkonferanse i Stavanger, der temaet er den sterke trenden med dystre bøker for barn og ungdom, ikke minst i Norden.

– Vi lever jo i en tid der alt er blitt veldig enkelt, lett tilgjengelig og overfladisk. Man har behov for å dykke ned i noe der man virkelig føler en stor smerte, en stor glede og en stor forløsning når det går godt, sier forfatteren.

Teen noir

Av de 50 mest solgte, norske ungdomsbøkene i fjor, var en firedel enten dystopier, eller handlet om mørke temaer, som død, selvmord, sykdom og mobbing.

– Det er jo som skrekkfilm. Vi trenger mengder med slike historier som vi bearbeider vår uro med.

Det sier Maria Nilson. Hun er lektor i litteraturvitenskap ved Linnéuniversitetet i Växsjö, og har studert mørket i moderne ungdomslitteratur. Hun kaller det "teen noir"

Mia Nilsson

Maria Nilson er lektor i litteraturvitenskap ved Linnéuniversitetet i Växsjö, og har studert mørket i moderne ungdomslitteratur. Hun kaller det 'Teen noir'

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er et begrep som kan handle både om hverdagsrealistiske mørke skildringer, men også om mørke dystopier. Det som har skjedd de siste fem årene, er at det har blitt mørkere i all barne- og ungdomslitteratur. Jeg tror at finnes en fascinasjon av det mørke, mener Nilson.

Også i Sanne Munk Jensens bekmørke selvmordsroman er det håp, og det bør det være, mener hun.

– Jeg tror at hvis man skriver noe som er bekmørkt, og som ikke ender med som helst slags håp. Så tror jeg man virker moraliserende. Det blir en slags løftet pekefinger.