Demonstrasjon - Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

72 barn deltok i opptøyene

I alt ble 72 barn innbrakt av politiet etter Gaza-opptøyene i Oslo.

Begge demonstrasjonene mot Israels krigføring på Gazastripen den 8. og 10. januar skulle i utgangspunktet være fredelige, men de endte med voldelige opptøyer og vandalisme i Oslo sentrum.

Da en hard kjerne demonstranter skapte begynte å avfyre raketter mot politiet, kaste gjenstander og knuse vinduer i hovedstaden, måtte politiet ty til tåregass for å få slutt på volden.

Samtidig ble 194 demonstranter pågrepet.

Nå viser det seg at mange barn tok en del i opptøyene.

- Av de 194 personene var 122 over 18 år, mens 72 var under 18 år. Andelen under 18 år ligger på 37,1 % for de innbrakte eller pågrepne fra de to demonstrasjonene sett under ett. Andelen var noe høyere blant de innbrakte/pågrepne fra demonstrasjonen 10. januar enn fra demonstrasjonen 8. januar, skriver politiet i en pressemelding i dag.

Rent rulleblad

I tillegg viser kartleggingen at flesteparten av de som ble pågrepet eller innbrakt hadde et rent rulleblad. .

- De fleste av de innbrakte og pågrepne har ikke tidligere vært registrert av politiet for kriminelle forhold eller handlinger, men noen få for enklere forhold, opplyser politiet.

LES OGSÅ: Gjengmedlem fengsles for Gaza-bråk

Video nsps_upload_2009_1_9_12_1_6_1929.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

SE VIDEO: Store ødeleggelser etter demonstrasjoner

Norske statsborgere

Over 80 prosent av ungdommene som deltok i opptøyene, hadde norsk statsborgerskap.

Av de tilsammen 194 som ble innbrakt eller pågrepet, var 161 norske statsborgere. De resterende 33 personene har et annet statsborgerskap.

De fleste var menn fra Oslo-området.

LES OGSÅ: Abid Raja blir fredsmegler

LES OGSÅ: Bråkmakere i moskeen

Tiltak

De som ble innbrakt, vil bli fulgt opp individuelt ved sin lokale politistasjon for å forebygge at lignende episoder gjentar seg.

I den forbindelse holdt Justisministeren og barne- og likestillingsministeren en pressekonferanse i formiddag, der de presenterte en oversikt over tiltak.

Regjeringen vil nå sette inn et eget team som skal sørge for at de som var under 18 år får individuell oppfølging.

(NRK)

Siste videoer

Design er ikke bare unike møbler og stilige boliger. I utstillingen Lev vel på Norsk Design- og Arkitektursenter kan du se hvordan lure designløsninger også kan gjøre hverdagen din grønnere.
De løfter mye, tungt, og de er mange. Enorm vekst av kvinner i styrkeløft-idretten.
Morten Harket har konsert på sentrum scene. Enkelte fans har reist LANGT, etter å ha venta i TRETTI år på å oppleve idolet sitt live. Og medan DEI sto i kø i dag, hadde NRK ein ekstra liten vente-bonus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.