Hopp til innhold

Solheim om Sudan: Nå kan alt skje

Sudans president Omar al-Bashir har gitt sine soldater grønt lys til å angripe i byen Abyei, ved den kommende grensen mot Sør-Sudan. – Akkurat nå kan alt skje, sier Erik Solheim.

Abyei, Sudan

Dette bildet er offentliggjort av FN-styrkene i Sudan (UNMIS), og viser et utbrent hus i sentrum av Abyei etter et angrep fra nordsudanske soldater.

Foto: STUART PRICE / Afp

– Dersom det kommer noen provokasjoner så har jeg gitt grønt lys til å svare. Vi er forberedt på en ny krig, advarer president Bashir fra hovedstaden Khartoum

Bashir: Vi trekker oss ikke tilbake

Forrige uke inntok Bashirs soldater byen Abyei og sendte 15.000 mennesker på flukt. FN, USA og EU har bedt presidenten om å kalle soldatene tilbake.

Erik Solheim

Erik Solheim tør ikke spå hvordan krisen i Abyei vil ende.

Foto: NRK

– Abyei er nordsudansk område. Våre bevæpnede soldater kommer ikke til å trekke seg tilbake.

Sudans forsvarsminister Abdelrahim Mohammed Hussein har uttalt at Abyei kommer til å forbli nordsudansk inntil befolkningen i byen selv har fått bestemme sin skjebne. Ifølge Hussein kommer soldatene til å stå som sikring i byen helt til det er gjort en bestemmelse.

Solheim: Dette er veldig alvorlig

– Det er veldig alvorlig at styrker fra Nord-Sudan nå har tatt over områdene rundt Abyei med militær makt. At reaksjonen kanskje kommer etter provokasjoner fra elementer som er lojale til Sør-Sudan er også uakseptabelt, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til NRK.

Han legger til at Norge fordømmer angrepet mot Abyei by og beslutningen om å oppløse administrasjonen i Abyei.

Men innmarsjen i Abyei kort tid før Sør-Sudans løsrivelse og selvstendighet senere i sommer, høster fordømmelse fra verdenssamfunnet. Det fryktes at hendelsen skal true freden mellom nord og sør.

– Akkurat nå kan alt skje. Det er ekstremt viktig at partene umiddelbart stopper voldshandlingene og setter seg ned for å finne løsninger, sier Solheim.

Krangel om stemmerett

For snart selvstendige Sør-Sudan krever også Abyei-distriktet, som fikk en spesiell status under fredsavtalen (CPA) fra 2005 - som endte 22 år med borgerkrig. Sør-Sudan mener derfor at okkupasjonen av Abyei er ulovlig.

I folkeavstemningen i Sør-Sudan - som var selve høydepunktet i fredsavtalen - i januar i år stemte et overveldende flertall (99 prosent) for at Sør-Sudan skulle løsrive seg fra nord. Sør-Sudan er i hovedsak afrikanere og ikke-muslimer, mens rejgeringen i nord er arabisk og muslimsk.

Det skulle etter planen vært holdt en folkeavstemning også i Abyei, men nord og sør kranglet om hvem som var berettiget til å stemme, i grenseområdet som blant annet er befolket av dinka ngok-folket fra sør og de arabiske misseriya-nomadene som blir støttet fra nord.

Myndighetene i Khartoum krever at alle misseriya-nomader skal ha stemmerett, ikke bare de som bor permanent i Abyei. Dette er et krav som sør ikke kan godta, og et krav som heller ikke var fremmet i fredsforhandlingene.

– Vi oppfordrer partene til å fortsette forhandlingene om alle uløste spørsmål, inkludert en varig løsning for Abyei. Det er i tråd med fredsavtalen (CPA) og voldgiftsdomstolens grensekjennelse, sier Solheim.

SISTE NYTT

Siste nytt