Hopp til innhold

Ingen bombestans i Misrata

Til tross for rapportene om at Muammar al-Gaddafi hadde beordret sine soldater bort fra Misrata, fortsetter bombingen av byen.

Brukte kuler er nå vanlig søppel i Misrata, Libya

Brukte kuler er nå vanlig søppel i Misrata, Libya.

Foto: STR / Ap

Det høres fremdeles bomber i Misrata, Libyas tredje største by, melder blant annet BBC.

1000 drept på sju uker

I går ble det meldt at regjeringssoldatene hadde fått ordre om å legge ned våpnene for en stund, for å gi de Gaddafi-fiendtlige opprørerne en mulighet til å forhandle med lokale stammeledere.

Et bombet Misrata sett fra en høy bygning

Et bombet Misrata sett fra en høy bygning.

Foto: STR / Ap

Men Gaddafis soldater trakk seg ikke unna byen, og lørdag ble ifølge BBC en av de blodigste dagene i Misrata så langt i Libya-opprøret, som har vart i sju uker. Opprørerne beskylder Gaddafi for ufint spill.

Menneskerettsgrupper og lokale leger opplyste forrige uke av over 1000 mennesker var drept i byen , mens opprørerne forsøker å holde Gaddafi-soldatene ute. Misrata er den eneste byen vest i Libya som opprørerne har en slags kontroll over.

– Stammelederne kan «gjøre jobben»

Viseutenriksminister Khaled Kaim sier fremdeles søndag, som han sa lørdag, at selv om regjeringssoldatene ikke har trukket seg tilbake, så har de tatt en pause i operasjonene «fordi lokale stammeldere har bestemt seg for å gjøre noe for å normalisere livet i Misrata.»

– Disse stammlederne vurderer også å gå inn med våpen for å sette Misrata fri, hevder Kaim.

Men korrespondenter fra utenlandske medier melder om lyder fra både masingevær og raketter inne i byen. En innbygger forteller til BBC at Gaddafis soldater gjennom natten har bombet boligområder i byen, men dette ikke kan bekreftes fra andre kilder.

Opprørere løpet over gaten i Misrata, Libya

Opprørere løpet over gaten i Misrata.

Foto: STR / Ap
En bygning gjennomsøkes av opprørere i Misrata, Libya

En bygning gjennomsøkes av opprørere.

Foto: STR / Ap

Ifølge Kaim er stammelederne på Gaddafis side, og vil få jobben gjort dersom ikke regjeringssoldatene får fart på seg. De skal være misfornøyde med at de langvarige kampene er ødeleggende for handelen og forstyrrende for hverdagslivet.

En journalist i BBC er derimot ikke sikker på hvor lojaliteten ligger hos de forskjellige stammene i området.

– For redde til å overgi seg

På et sykehus i Misrata sier en fanget Gaddafi-soldat til nyhetsbyrået AFP at regjeringssoldatene er i ferd med å tape kampen om byen, og at moralen er synkende.

– Mange soldater ønsker å overgi seg, men er redde for å bli henrettet, sier en av Gaddafis leiesoldater fra Mauritiania.

Soldaten sier at offiserer har forlatt troppene sine og at forsyningslinjene er brutt.

– Dette er bare lureri, sier oberst Omar Bani, som er opprørernes militære talsmann. Han mener Gaddafis ufine spill er et forsøk på å splitte motstanderne.

– De har bare trukket seg litt unna hovedgaten i Misrata, men de gjør seg klare til å angripe igjen, sier Bani til AFP.

Så langt i dag har minst seks mennesker blitt drept og 34 skadet, ifølge en lege ved Misratas største privatsykehus. I går ble 28 personer drept og 100 såret.

SISTE NYTT

Siste nytt