Hopp til innhold

Usikker fremtid for chilenske gruvearbeidere

Snart to måneder etter den spektakulære redningsoperasjonen vet heltene fra San Jose-gruva fortsatt ikke hva fremtiden vil bringe dem.

Mens flere synes å nyte livet i rampelyset til det fulle, holder enkelte av de 33 gjenfødte gruvearbeiderne seg helst langt unna de mange lukrative tilbudene som blir kastet etter dem.

Mange av de 33 gruvearbeiderne har reist land og strand siden verden var vitne til redningsaksjonen 13. oktober i høst. De har opptrådt på amerikanske talkshow, fått gratisturer til fjerne land og vært fotballtrener Sir Alex Fergusons æresgjester under en Manchester United-kamp i England.

SE OG HØR BILDEFORTELLINGEN FRA REDNINGSAKSJONEN

Sykmeldt

Bilde av de fangede gruvearbeiderne tatt 17. september.

Bilde av de fangede gruvearbeiderne tatt 17. september

Foto: HO / Afp
Pårørende til de forulykkede gruvearbeiderne.

Pårørende til gruvearbeiderne

Foto: KRZYSZTOF MATUSZYNSKI / AP
Video Den siste av gruvearbeiderne reddes ut av kapselen

Den siste av gruvearbeiderne reddes ut av kapselen

Foto: Nyhetsspiller
Video Den siste av gruvearbeiderne reddes ut

Den siste av gruvearbeiderne reddes ut

Foto: Nyhetsspiller

Gruvearbeiderne får fortsatt sykepenger fra staten, men håper de snart vil bli friskmeldt.

Samtlige har nylig fått tilbud om å jobbe i hvilken som helst avdeling av det statlige gruveselskapet Codelco, skriver avisa El Mercurio.

En tredel av dem skal ha takket ja, mens resten foretrekker å gjøre noe annet.

– Vi jobber sammen for fremtiden deres. Dere kan stole på vår støtte og samarbeidsvilje samme hva dere velger som yrke, sa innenriksminister Cristian Barra til gruvearbeiderne i et møte nylig.

Les mer:

Vil tilbake

Franklin Lobos tror han kommer til å vende tilbake til livet i gruva.

– Jeg fornekter ikke den jeg er. Det er et veldig anstendig og modig yrke. Men foreløpig er vi fortsatt sykmeldt, og jeg vet ikke hva som skjer i fremtiden. De har tilbudt meg å styre noen slags maskiner, men jeg vet ikke, det beste vil vel være å fortsette å jobbe i gruva, sier 53 år gamle Lobos til avisa La Nacion.

De 33 verdensberømte arbeiderne har nok å henge fingrene i mens de venter på å bli friskmeldt. De har blitt hyllet av amerikanske Hollywood-stjerner under et besøk i Los Angeles, og det spekuleres i om selveste Brad Pitt er i forhandlinger om å kjøpe rettighetene til filmen om gruvedramaet.

Nylig samlet Chiles nye yndlinger seg i hovedstaden Santiago for å fronte landets årlige veldedighetsaksjon Teleton sammen med blant andre popstjernen Ricky Martin.

Bra for Pinera

Gruvedramaet ble en lønnsom politisk affære også for Chiles president Sebastian Pinera, som sørget for å fremstå som aksjonens redningsleder i de ti ukene verdens øyne var rettet mot Chile.

Ifølge meningsmålinger økte presidentens popularitet med mellom 10 og 15 prosent mens aksjonen pågikk.

Den globale mediedekningen av gruveulykken var større enn ved jordskjelvet som kostet over 700 menneskeliv i Sør-Chile i februar, ifølge en analyse gjort av Universidad de Navarra i Spania.

– Vi er et ukjent land i internasjonal sammenheng. Men nå vet folk at Chile er et gruveland, at det finnes en ørken her, en demokratisk regjering og et folk som engasjerer seg, sier Juan Gabriel Valdes i stiftelsen Imagen de Chile, som jobber for å promotere landet internasjonalt.

Les mer:

Fortvilet

Mens mange av kollegaene til gruvearbeideren Richard Villarroel har stilt opp på amerikanske talkshow og fått store summer for å la seg intervjue, har 27-åringen trukket seg tilbake til et vanlig liv med kona og sin nyfødte sønn. Han vil ha så lite
kontakt med media som mulig, og fortviler over at ønsket hans ikke blir respektert.

Det var veldig stygt gjort mot meg og familien min, sier han til avisa El Ciudadano.

Heller ikke alle er enige i heltestempelet som forfølger de gjenfødte gruvearbeiderne.

– Vi er heller ofre enn helter, sier Franklin Lobos til den paraguayanske avisa ABC. Han minner om at det eneste de han og kameratene gjorde de 70 dagene under jorda, var å kjempe for livet.

Gruvearbeiderne i Chile

Alle gruvearbeiderne ble rettet ut, en etter en. REDDET: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena og Carlos Barrios, Victor Zamora, Victor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona og Luis Urzua.

Foto: HO/NRK

SISTE NYTT

Siste nytt