Hopp til innhold

I dag får de snakke med sine kjære

I løpet av søndagen får de innesperrede gruvearbeiderne i Chile endelig snakke med sine familiemedlemmer igjen.

Pårørende til gruve-innesperret

Hittil har den eneste kontakten mellom mennene og deres slektninger vært i form av brev eller videreformidlede beskjeder.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

For første gang opprettes det nemlig telefonisk kontakt mellom de gruvefaste og deres kjære.

– I løpet av søndag vil det opprettes kontakt mellom hver gruvearbeider og ett av hver enkelts familiemedlemmer. Hver enkelt får anledning til å snakke sammen i ett minutt hver, sier gruveminister Laurence Golborne, ifølge AFP.

Vil ha dem ut innen tre uker

Chiles gruveminister Laurence Golborne (til venstre)

Chiles gruveminister Laurence Golborne sier at alle de innesperrede skal få snakke med en av sine kjære.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Hittil har den eneste kontakten mellom mennene og deres slektninger vært i form av brev eller videreformidlede beskjeder.

Det jobbes nå med en plan som skal få de 33 innesperrede personene ut av gruven raskere enn dagens planverk. Den eksisterende planen om å bore en 700 meter lang tunnel til rommet der arbeiderne har søkt tilflukt, kan ta fra tre til fire måneder. Det lar seg nemlig ikke gjøre å borre mer enn 20 meter daglig.

Men Chiles president Sebastian Pinera presser på for å få gruvearbeiderne ut innen 18. september, nemlig dagen Chile feirer sin uavhengighet fra Spania.

(Artikkelen fortsetter)

Utstyr som skal sendes ned til gruvearbeiderne

Klær, toalettartikler og spill er blant tingene som er sendt ned i røret, som de innesperrede gruvearbeiderne kommuniserer via.

Foto: IVAN ALVARADO / Reuters

Flere alternativer

Det utredes nå i stedet å utvide en allerede eksisterende, trang tunnel, noe som kan halvere tiden det tar å få dem ut. Helseministeren i landet sier at «plan B allerede er ferdigutviklet», og at det snart vil komme detaljer om planen

To andre alternativer for redningsarbeidet er nevnt:

  • Det vurderes å bore ved inngangen til gruven. Problemet er at det er dette området som kollapset 5. august, og det er et ustabilt sted å bore.
  • Et tredje alternativ er å utvide et eksisterende hull på 12 centimeter i diameter, som ligger omtrent 300 meter unna tilfluktsrommet de innesperrede gruvearbeiderne holder til

Likevel holder hjelpearbeiderne fortsatt fast på «plan A», og starter boringen av en ny tunnel mandag.

Boremaskin som skal redde gruvearbeidere

Mandag settes denne boremaskinen i sving med å lage den 700 meter lange tunnelen ned til de innesperrede gruvearbeiderne.

Foto: ARIEL MARINKOVIC / Afp

Får tilsendt fotballkamper

De innesperrede arbeiderne skal snart få tilsendt gjenstander som skal gjøre hverdagen lettere å forholde seg til. MP3-spillere med høyttalere, videoprosjektor, DVD-filmer med fotballkamper, terninger, klær og komfortable soveunderlag er neste prioritet fra redningsarbeiderne.

Men påkjenningen har begynt å tære på de 33 gruvearbeiderne som har vært fanget i tre uker under jorda i Chile. Fem av dem har vist tegn på depresjon.

– Fem av gruvearbeiderne isolerer seg, spiser dårlig og ville ikke være med på videoen. Det kaller vi depresjon, sa helseminister Jaime Manalich fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt