Hopp til innhold

David Cameron spiller høyt

Lederen for det konservative partiet, David Cameron har - tre dager før valget - allerede startet å planlegge de 100 første dagene ved makten.

David Cameron og kona Samantha

David Cameron og kona Samantha drev i helgen valgkamp i Blackpool. Partilederen har lovet å stå på dag og natt - inkludert nattradio og på skiftarbeidsplasser for å sikre seiren.

Foto: Stefan Rousseau / Ap

Cameron har til britisk presse i helgen fortalt hva han kommer til å gjøre på sin første dag i den berømte statsministerboligen Downing Street No. 10, i sine første tre måneder med regjeringsmakt - ja sogar hva som kommer til å stå i trontalen som dronning Elizabeth skal lese.

Ifølge skikk og bruk i britisk politikk, er dette uhørt. En opposisjonsleder forskutterer aldri en valgseier - og i hvert fall ikke med slike detaljer.

Aviser har til og med dratt frem hva Tony Blair ville ha svart i 1997: «Vi tar ingenting for gitt» - selv med valgskredet som var varslet for Labour.

Kutte, kutte, endre

Cameron mener de største økonomiske kuttene for å få bukt med den store statsgjelden bør komme i løpet av regjeringens første 100 dager - mens velviljen hos folk fortsatt er der.

- Det kommer til å bli utfordrende, fortalte han til The Daily Telegraph i går. Han måtte medgi at det kommer kutt som foreløpig ikke er presentert i detalj for velgerne. Underskuddet på statsbudsjettet er nå på 163 milliarder pund.

Etter 50 dager ved maktens bord, skal et krisebudsjett være klart.

Cameron sier han vil nekte sine fagministre å kutte i såkalte førstelinjetjenester, som helsetjenester, og han lover å skjerme eldre og andre sårbare grupper

Gordon Brown og Glenda Jackson

Det er ingen vinnerstemning som preger Gordon Brown og Labour, her stiller han opp for Glenda Jackson, skuespilleren som ble folkevalgt.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Dette er i tråd med den mykere profilen Cameron har forsøkt å gi «New Tory».

I løpet av en måned vil en ny regjering oppheve byråkratiordninger som de mener Labour har innført, blant annet det omstridte ID-kortet for utlendinger.

Cameron varsler reform for valg av borgermestere, tiltak som kan få fart på næringslivet og etableringen av nye bedrifter, og en skolereform som vil gi foreldre og organisasjoner anledning til å drive privateskoler med offentlig penger - blant annet etter modell fra Sverige.

Han vil også opprette et nasjonalt sikkerhetsråd som skal ha fokus på Afghanistan og han vil kutte ned ferien til nasjonalforsamlingen til en måned, slik at Underhus-representanter må innfinne seg tidligere - for å være klar til å bidra med sitt for å få Storbritannia opp fra den økonomiske grøfta.

Har regjeringen klar

George Osborne

George Osborne har tittelen klar - finansminister.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Partilederen sier flere regjeringsnavn allerede er på blokka, slik at en regjering vil være klar få timer etter at et valgresultat er klart.

Hans partifelle - og nære allierte - George Osborne er nå skyggefinansminister, og forsøker å overbevise både velgere og kommentatorer at han er moden for oppgaven med å styre den britiske økonomien.

En annen sentral mann blir ventelig Michael Gove, som regnes som Camerons politiske ideolog, og som nå er skyggeminister for undervisning. Han får ventelig ansvaret for den store skolereformen.

Cameron hevder at en konservativ regjering vil være mer opptatt av å få ting gjort - og risikere å bli upopulær - enn å være sykelig opptatt av å bli likt og slå tilbake all kritikk i pressen - slik han mener Tony Blairs «New Labour-regjering» oppførte seg.

Fortsatt langt igjen

I samme slengen advarer også Cameron mot et beslutningsudyktig parlament, et «vippende parlament med rot og tull», hvis ikke det konservative partiet blir gitt et klart flertall alene for å styre.

Slik meningsmålingene ser ut, skal det mye til.

Det konservative partiet stiger nå på meningsmålingene, mens Liberaldemokratene - som kan havne på vippen og avgjøre om det blir rød eller blå regjering - er i tilbakegang og igjen det tredje største partiet.

Toriene er fremdeles et stykke unna klart flertall i Underhuset, nærmere bestemt 47 seter. Klart flertall betinger 326 seter av 650.

Ifølge de siste opptellingene, er Labour og Liberaldemokratene tilsammen langt større de konservative.

Tar seiren for tidlig

De politiske konkurrentene slakter Camerons forsøk på å vise politisk maktvilje.

Nick Clegg

Nick Clegg advarer Cameron og de konservative mot å bli for kjepphøye for tidlig.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

- Han bør virkelig vente til velgerne har gitt sin dom, sier Liberaldemokratenes leder og mener Cameron og toriene utviser «en svimlende arroganse».

Ifølge en syrlig Clegg er Cameron allerede i ferd med å ta mål av vinduene i Downing Street No. 10 - for å bestille gardiner.

- Han er overivrig i sin desperasjonmed å få satt kronen på hodet, sier en høystående Labour-kilde til samme avis. Mens statsminister Gordon Brown beskriver det konservative programmet som «skrekklesning».

En alliert av David Cameron var raskt ute og presiserte at partiet slettes ikke har inntatt regjeringskontorene ennå - men kun fokuserer på hvordan de skal komme seg dit.

Video Meningsmålinger i Storbritannia

Video: Mange velgere er fortsatt usikre på hvilket parti de lander på.

Foto: Nyhetsspiller

Uenige om regjeringskoalisjon

Nick Clegg forsøker forsatt å overbevise velgerne om at nå endelig kan gjøre slutt på den britiske toparti-dominansen en gang for alle.

En meningsmåling viser at Clegg er den best likte politikeren, men at velgerne er usikre på politikken til det liberaldemokratiske partiet.

Partiet har også fått en rekke kjendiser med på laget - blant annet filmstjernen Colin Firth som tidligere har stemt Labour.

Clegg avviser at en klar flertallsregjering absolutt er det beste for landet.

- En flertallsregjering kan også gjøre dumme ting, bare se på avgjørelsen om Irak-krigen og privatiseringen av jernbanen, sa Clegg til The Times om Camerons 100 dager .

Han forsøker nå å spille kortene best mulig, slik at partiet oppnår mest mulig uttelling - enten det er som støtteparti eller regjeringspartner for enten Labour eller Tory. Innen partiet, er meningene delte om hvilken vei partiet bør vende seg.

Spiller for høyt?

De konservative er splittet om det vil lønne seg med en støttepartner eller ikke.

Noen håper på et sikkert flertall, slik at Tory kan regjere alene og gjøre som det synes best. Andre sier det er bedre å binde Liberaldemokratene til masta, - for å ha noen av dele ansvaret for upopulære budsjettkutt med - slik at de ikke blir sittende med hele skylda alene.

De som mener å kjenne sannheten, hevder at Cameron nå tror på et klart flertall - etter oppturen etter siste TV-debatt og de siste meningsmålingene.

Han er overbevist at valgvinden som nå blåser de konservatives vei, vil holde helt inn.

Gjør den ikke det, skal han være innstilt å erklære valgseier, og regjere med en mindretallsregjering med støtte fra Unionist-representanter fra Nord-Irland. Cameron frir nå til nord-irske konservative velgere, med at de avgjør hele valget.

Han satser også på at Brown - etter et ydmykende nederlag for seg selv og Labour - vil ha politisk vett nok til å ikke krangle om hvem som skal danne mindretallsregjering.

Etter reglene, skal den sittende statsministeren - selv med færre stemmer og/eller færre mandater - ha førsteretten til å forsøke å danne regjering. Går ikke det, står opposisjonslederen for tur.

Deretter satser Cameron på at verken Labour eller Liberaldemokratene vil ha mot nok til å stemme ned en regjering i fortsatt usikre økonomiske tider.

Om han spiller for høyt, vil snart vise seg.

SISTE NYTT

Siste nytt