Hopp til innhold

Politiet ser på alt elektronisk utstyr fra Utøya som bevis

Politiet samler inn alt av elektronisk utstyr fra Utøya. Datamaskiner og mobiltelefoner som tilhører ungdommene blir holdt tilbake som bevis for å kartlegge alle bevegelsene til Anders Behring Breivik.

Pressekonferanse fra Politihuset

Stabssjef Johan Fredriksen og politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby orienterte pressen, og kunne fortelle at ungdommenes mobiltelefoner og datamaskiner nå granskes i håp om å finne spor etter gjerningsmannens beveglser.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Politiet opplyser at etterforskningsledelsen besøkte Utøya på fredag. De var da med på å vurdere hva som kan frigis fra øya, og hvordan arbeidet skal planlegges videre.

Det som nå er klart er at alle elektroniske lagringsenheter fra øya vil bli holdt tilbake som bevis.

Det forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby som selv var på Utøya på fredag for å se åstedet.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Pål Kraby forteller at de blant annet må holde igjen ungdommenes mobiltelefoner, men at andre eiendeler som klær og soveposer snart kan leveres tilbake.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Alle lagringsmedier ønsker vi som bevis for å kunne kartlegge gjerningsmannens bevegelser. Det gjelder mobiltelefoner, datamaskiner, minnepinner og annet som kan lagre informasjon digitalt, sier Hjort Kraby på en pressekonferanse på politihuset på Grønland i Oslo mandag ettermiddag.

I tekstene, som den siktede Anders Behring Breivik har spredd på nettet, skriver han hvordan han aktivt har jobbet for å fjerne alle elektroniske spor på sine egne datamaskiner.

Blant annet ved å slette harddisker med jevne mellomrom.

På spørsmål om hvordan dette påvirker etterforskningen ønsket ikke politiadvokaten å si mye, men han bekrefter at de elektroniske sporene er en viktig del av arbeidet til politiet.

– Vi ønsker ikke å gå inn i detalj, men det å gå gjennom elektroniske spor som mobiltelefoner og datamaskiner er sentralt i etterforskningen, sa Hjort Kraby på pressekonferansen.

Mangler svar på mulige medhjelpere

Politet har fortsatt ikke fått svar på om Anders Behring Breivik hadde noen medhjelpere. Denne uke må 32-åringen møte i nye og mer konfronterende avhør.

– Det blir et nytt avhør til uken. Vi ønsker ikke å si noe om tid og sted, men det blir et mer konfronterende avhør, sier Hjort Kraby.

Fokus i etterforskningen er nå å skaffe så mye informasjon som mulig om hva Anders Behring Breivik har gjort før og under angrepene.

– Vi kartlegger Behring Breiviks bevegelser sekund for sekund, meter for meter, forteller Hjort Kraby til NRK.

Samtidig pågår det også avhør av de mange vitnene til angrepet både i regjeringskvartalet og på Utøya. Et arbeid som involverer hele landet , og det er ventet at så mange som 700 skal avhøres.

– Det har blitt gjort mange vitneavhør allerede, og vi er nå oppe i rundt 200 avhør så langt, sier Hjort Kraby.

Han ber om forståelse for at politiet har mye å gjøre og dermed ikke kan svare pressen på så mange spørsmål som både de selv og pressen skulle ønske.

Utøya

Ute på Utøya starter snart arbeidet med å rydde opp i alt som ligger igjen etter massakren.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Begynner å rydde Utøya

Mannskaper fra Kripos og Utrykningspolitiet starter opprydningsarbeidet på Utøya tirsdag morgen, har politiet i dag opplyst til NRK.

– Vi skal først og fremst ta oss av leirdeltakernes eiendeler, og sørge for at de blir levert tilbake til pårørende. Vi skal også se om det blant disse eiendelene er noe som er å betrakte som bevis, det være seg det vi finner i teltleiren, eller andre steder på øya, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.no

Les også: Nå begynner opprydningen etter massakren

Utrykningspolitiet planlegger i dag opprydningen sammen med Nordre Buskerud politidistrikt og Kripos.

Oslo-politiet opplyser at de har stor vekt på å overlevere Utøya tilbake til eieren på en verdig måte.

– Vi har en god dialog med eier, og vil så raskt det lar seg gjøre levere tilbake øya, sier Kraby på pressekonferansen i politihuset.

Ikke avhør siden fredag

Terrorsiktede Anders Behring Breivik gjennomførte fredag sitt andre avhør etter angrepene. Det ti timer lange avhøret gikk for det meste med til en nøye gjennomgang av det første avhøret, men det kom også fram nye momenter.

Behring Breivik måtte svare på detaljer om sine bevegelser før og under bombeeksplosjonen under det nesten ti timer lange avhøret i går. Målet for politiet er å gjennomgå hans egen påstand om at han var helt alene om angrepene.

– Vi går gjennom bevegelsene hans for å sjekke at det stemmer at han var helt alene om angrepene, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK i forbindelse med en pressekonferanse lørdag.

Les også: Kartlegger drapsmannens bevegelser

Behring Breivik sitter nå i varetekt i Ila fengsel ved Bærum. Der blir han sittende i åtte uker, der det hittil er bestemt at de fire første ukene blir i fullstendig isolasjon. Han får ikke møte noen andre enn de ansatte i fengselet, advokaten sin og politiet.

Til nye avhør som vil skje i løpet av uka fraktes den siktede i pansret bil.

Pansret bil på vei inn på Ila for å hente Behring Breivik, 29. juli 2011

I en slik pansret bil med sotede og plastdekkede vindusruter fraktes Anders Behring Breivik til og fra avhør.

Foto: Marius Arnesen / NRK

AKTUELT NÅ