Hopp til innhold

UDI overså kaprerens kriminelle rulleblad

Utlendingsdirektoratet oppdaga ikke at kapreren hadde vært etterforska for trusler og brudd på våpenloven, da de beslutta å sette ham alene på et fly til hjemlandet.

Flykaprer i Tyrkia

Her blir flykapreren tatt hånd om av tyrkisk politi.

Foto: STRINGER/TURKEY / SCANPIX

Onsdag kveld forsøkte en mann å kapre et fly på vei fra Oslo til Istanbul. Mannen påstod at han hadde ei bombe på seg, og skal ha kommet med trusler om å sprenge flyet i lufta dersom det ikke returnerte til Norge.

Ingen ble skadd under hendelsen, som skjedde om lag 50 minutter før landing.

I ettertid har det blitt klart at mannen var psykisk syk og at han i tillegg har et kriminelt rulleblad. Likevel valgte UDI å sende mannen alene på flyet som skulle ta ham hjem til Tyrkia.

Innlagt på psykiatrisk sykehus

Den 39 år gamle tyrkiske kurderen ble torsdag overført til et psykiatrisk sykehus i den tyrkiske hovedstaden for undersøkelse. Dersom det viser seg at han er tiltregnelig, er det sannsynlig at han blir tiltalt. Han kan da risikere en straff på ti års fengsel.

I et forsøk på å unngå innleggelse, har mannen forklart en tyrkisk domstol at han ikke hadde tatt medisinene han har fått foreskrevet.

– Jeg nådde flyet i siste liten. Derfor fikk jeg ikke tatt medisinene mine. Jeg husker ikke hva som skjedde på flyet. Jeg mistet bevisstheten. Da jeg kom til meg selv, var jeg på politistasjonen, sa kapreren ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia som AFP siterer.

Skal være sjekka mot registrene

Det var UDI som godkjente frivillig retur for den tyrkiske flykapreren. Mannen fikk dermed gratis flybillett fra staten. Ved ankomst til Tyrkia ville han få 10.000 kroner i kontanter.

I fjor reiste mer enn 1400 asylsøkere hjem frivillig. Fra 1. oktober overtok UDI ansvaret for å godkjenne frivillig retur fra Politiets utlendingsenhet.

Ifølge UDI har de sjekka mannens rulleblad. Men på spørsmål fra TV 2 om UDI har tilgang til politiregistrene, kunne ikke kommunikasjonsdirektør Bente Engesland svare.

Etter å ha tatt telefoner for å dobbeltsjekke fakta, mener UDI at mannen er sjekka mot registrene.

Etterforska for knivtrusler

Ifølge TV 2 skal den tyrkiske kapreren imidlertid ha vært etterforska for trusler med kniv. I fjor ble han også pågrepet i Oslo for brudd på våpenloven.

Sjefen i Politiets utlendingsenhet, Ingrid Wirum, sier at de ikke har mottatt noen henvendelse fra UDI.

– Hadde det vært opp til politiet ville flykapringsforsøket trolig aldri ha skjedd. Vi ville sendt ut personen med særlig kvalifisert politipersonell som følge, sier Wirum.

Visste at mannen slet psykisk

UDI skal ha vært kjent med at mannen hadde psykiske problemer, men mente likevel at han var i stand til å reise hjem alene.

– I informasjonen vi innhenta for å foreta denne vurderinga, fikk vi ikke tilbakemeldinger om at det ikke var tilrådelig at han reiste. Tvert imot ble det vurdert at han ikke ville være en fare for seg selv og for andre, sa Siri Rustad, avdelingsdirektør ved UDIs mottaksavdeling, til NRK tidligere i kveld.

Nå kan denne saken få konsekvenser for frivillig retur i framtida.

– Vi vil selvfølgelig se på rutinene og på hvilken terskel vi har for å se enda mer nøye på personene som søker om frivillig retur, sier hun til NRK.

– God nok sikkerhet om bord

De norske flyselskapene mener det er god sikkerhet om bord i flyene. Både SAS og Norwegian stoler på vurderingene som politiet og andre myndigheter gjør av passasjerer som kan utgjøre en trussel.

– Dette skjer veldig, veldig sjelden. Jeg tror det farligste vi gjør nå, er å skremme folk fra å reise med fly. Dette er et enkelttilfelle, og jeg tror vi må se det i det perspektivet, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Heller ikke Eivind Bjurstrøm i SAS er bekymra for at sikkerheten ikke ivaretas. Han sier at selskapet har et godt samarbeid med myndighetene når det gjelder frivillig retur av asylsøkere.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger