Hopp til innhold

Andelen muslimer blant innvandrere faller kraftig

Bare 13 prosent av innvandrerne som kommer til Norge er fra muslimske land. Forskere og kirkeledere kritiserer politikere som fortsatt snakker om en islamsk trussel og for lite om reelle problemer i andre innvandrergrupper.

Andelen muslimer blant innvandrere faller kraftig. – Jeg mener at man her må se at vi lever i en helt annen virkelighet enn det noen prøver å fortelle oss, sier Pavel Wiech ved Oslo katolske bispedømme.

STOR PÅGANG: St. Olavs katolske domkirke i Oslo merker pågangen fra innvandrerne som kommer fra land hvor katolisismen står sterkt. Mange arbeidsinnvandrerer i Norge i dag kommer fra land som Polen, Litauen og Spania.

Selv tidlig en onsdag i St. Olavs katolske domkirke i Oslo merker Pater Pavel Wiech den nye innvandringen til Norge, men ingen trussel fra islam.

Til kirken kommer det katolikker fra mange land.

Pavel Wiech, biskopelig vikar ved Oslo katolske bispedømme

ANNEN VIRKELIGHET: – Jeg mener at man her må se at vi lever i en helt annen virkelighet enn det noen prøver å fortelle oss, sier Pavel Wiech ved Oslo katolske bispedømme.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Bønn i St. Olavs katolske domkirke

BØNN: En kvinne ber i St. Olavs katolske domkirke.

Foto: Helge Tvedten / NRK
– Det er Spania, det er fortsatt Polen, det er Litauen, det er land som opplever økonomisk krise nå, sier Wiech, som er biskopelig vikar ved Oslo katolske bispedømme, til NRK.

Stor pågang gir problemer som han hører mindre om i den norske debatten.

Mange søker hjelp

Ved ringeklokken til det katolske kirkekontoret i Oslo henger et skilt som viser telefonnumre til katolske prester med mange andre morsmål enn norsk.

– Det er for alle som søker hjelp, forklarer Wiech.

Til det katolske kirkekontoret kommer de: Noen mentalt ustabile, mange uten jobb, uten bolig, uten varme klær.

– Det eneste som vil være naturlig, er å kjøpe en flybillett for dem tilbake til for eksempel Polen, for så å be dem om å vente der til sommeren kommer i Norden, sier den biskopelige vikaren.

Han slår fast at mange som kommer til Norge ikke er rustet til å være her vinteren igjennom.

(Saken fortsetter under bildet)

Liste over prester som snakker ulike morsmål ved kirkekontoret til Den katolske kirken i Oslo

FLERE SPRÅK: Katolikker med filippinsk, fransk, kroatisk, litauisk, spansk, tamilsk, polsk og ukrainsk som morsmål kan ringe til prester som snakker sitt eget språk i Oslo.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Islam får oppmerksomhet

Det handler likevel gjerne om muslimer når innvandringsutspillene kommer, som på denne tiden før forrige stortingsvalg.

Martin Kolberg om radikal islam

ADVARTE: Martin Kolberg, daværende partisekretær i Arbeiderpartiet, valgte for noen år siden å gå ut mot det han kalte «radikal islam».

Foto: arkivfoto / NRK

– Virkeligheten er at man nå er i ferd med å tillate en form for snikislamisering av dette samfunnet, og det må vi sette en stopper for, sa Fremskrittspartiets leder Siv Jensen i februar 2009.

Under én måned etterpå varslet Arbeiderpartiets daværende partisekretær Martin Kolberg at Ap skulle nedkjempe det han kalte «radikal islam».

– Den er kvinneundertrykkende, antidemokratisk og voldsoppofrende, sa Kolberg.

– Helt annen virkelighet

Det snakkes for mye om islam i innvandringsdebatten, mener forsker Kristian Rose Tronstad, som er koordinator for migrasjons- og integrasjonsforskning ved Norsk Institutt for By- og regionsforskning (NIBR).

– Når vi ser på innvandringsmønsteret, utgjør muslimer en stadig mindre del av innvandringen til Norge, sier Tronstad til NRK.

Kristian Rose Tronstad, forsker ved NIBR

MINDRE DEL: – Når vi ser på innvandringsmønsteret, utgjør muslimer en stadig mindre del av innvandringen til Norge, sier Tronstad til NRK.

Foto: Helge Tvedten / NRK

I en serie denne uken ser NRK.no nærmere på myter om innvandring. En av disse er påstanden om at Norge står overfor en masseinnvandring – og at den på sikt vil gjøre nordmenn til minoritet i eget land. Ifølge SSBs befolkningsfremskrivninger har Norge hatt en forholdsmessig høy innvandring de siste årene sammenliknet med andre europeiske land, men den er først og fremst drevet av arbeidsinnvandring.

Andelen muslimer har stått mer eller mindre stille siden den siste innvandringsbølgen tiltok. Kun 13 prosent av innvandrerne som kommer nå er fra muslimske land, og det er nå helt andre grupper som nå trekker opp innvandringen til Norge.

– Dette er et forhold som får forbausende lite oppmerksomhet, synes jeg. Det som ligger i disse tallene er at det faktisk er kristendommen som styrker sin stilling i Norge, sier professor Oddbjørn Leirvik ved Teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo til NRK.

De som ser hva de nye innvandrergruppene strir med, ber politikerne se seg rundt og snakke mindre om muslimer.

– Jeg mener at man her må se at vi lever i en helt annen virkelighet enn det noen prøver å fortelle oss, sier Pavel Wiech ved Oslo katolske bispedømme.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mener SSB-kritikk er ufortjent

Oddbjørn Leirvik, professor ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo

KRISTENDOMMEN STYRKES: Oddbjørn Leirvik, professor ved Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo, påpeker at det er kristendommen som styrker sin stilling i Norge med dagens innvandringsmønster.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Enkelte røster i den norske samfunnsdebatten som har vært kritiske til økt innvandrertetthet, har kritisert SSBs fremskrivninger av innvandringen. Kritikken har gått på at det er underslått hvor mange muslimer det vil bli i Norge de neste tiårene. Tronstad i NIBR mener kritikken mot SSB er ufortjent.

– SSB er etter min mening redelige og synliggjør i sine framskrivninger at det er stor usikkerhet knyttet til spesielt innvandring, sier Tronstad til NRK.

– Alternativet ville være at SSB ikke lagde framskrivninger. Da ville man ha overlatt et viktig fagfelt til andre enn demografer, påpeker han.

Sandberg mener vi må tørre å snakke om innvandring i valgkampen.

STILLER SPØRSMÅL VED FORSKERNE: Per Sandberg (Frp) mener de politiske partiene må tørre å snakke om innvandring, og stiller også spørsmål ved forskernes tall om innvandringen.

AKTUELT NÅ