Hopp til innhold

Vil reise til krigssone av frykt for barnevernet

– Vi ligger våkne om nettene i frykt for at barnevernet skal komme og ta barna fra os. Vi vurderer å reise til Midtøsten med barna, sier Mohammed, som ikke tør å stå fram med fullt navn og bilde..

Mohammed frykter at barnevernet skal ta barna.

Mohammed frykter at barnevernet skal ta fra ham barna og vurderer å ta barna med tilbake til Midtøsten.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han er en av mange utenlandske foreldre i Norge som opplever å bli gransket av barnevernet, etter at barnehagen har slått alarm. Han forteller til NRK at barnehagen mente at hans barn hadde symptomer på å ha blitt utsatt for vold.

Selv avviser han å ha brukt vold mot barna, og han mener at de nå blir behandlet som mulige terrorister. Han forteller også at det aldri er funnet spor på barna som skulle tilsi at det var brukt vold mot dem.

– Jeg elsker mine barn og jeg ville aldri ha brukt vold mot dem, sier han.

LES OGSÅ: – De blir lei av Norge

Kirkens Bymisjon

Tidligere mandag kom det fram at mange utenlandske foreldre velger å sende barna sine ut av landet, for å hindre at de blir tatt hånd om av barnevernet. Primærmedisinsk verksted, som er tilknyttet Kirkens Bymisjon, er bekymret for sikkerheten til disse barna.

Mange av disse sakene gjelder foreldre med somalisk bakgrunn. Bashe Musse i Somalisk nettverket tror det er mange misforståelser om hva barnevernets rolle er. Han sier at mange foreldre frykter at de aldri vil se barna sine igjen hvis omsorgen blir overtatt av barnevernet.

– Vi trenger hjelp, noen må beskytte oss mot barnevernet, sier Mohammed.

Han forteller at familielivet blir ødelagt. Barna vet at barnevernet observerer dem, og de tør ikke nekte å kjøpe det de vil ha, noe som går hardt ut over økonomien. De er redde for at barnevernet skal se at barna gråter, sier han.

LES OGSÅ: Fem personer tiltalt for slag, spark og trusler mot barna sine

Reiser fra Norge

NRK har snakket med flere kilder som forteller at flere titalls familier allerede har forlatt Norge, og flere vurderer å gjøre det samme.

– Mange kjenner ikke sine rettigheter, fordi vi mangler informasjon. Vi kommer fra land der oppdragelsen er annerledes, og her er det masse lover vi ikke kjenner. Hvordan skal vi greier å følge regler vi ikke kjenner?, spør han.

Mohammed seier at han frykter for det som skjer med barna som blir sendt ut av landet. Han kjenner tilfeller der slike barn kommer tilbake til Norge etter flere år i utlandet. Der har de ofte fått lite skolegang, og når de kommer tilbake hit blir de en byrde for den norske staten, sier han.

Mohammed forteller at dette ikke gjelder bare somaliere. Han kjenner flere familier fra Nord-Afrika og Midtøsten som har sendt barna ut av landet. Også til områder der det er krig. Han forteller at foreldre heller vil sende sine barn til krigsområder, og risikere livene deres, enn å miste foreldreretten.

LES OGSÅ: Flere tror innvandrere blir diskriminert i Norge

Sprer seg fort

Vilde Reichelt i Primærmedisinsk verksted, som blant annet bistår minoriteter i familiespørsmål, sier at rykter om hvordan barnevernet «tar» barn sprer seg som ild i tørt gress i innvandrermiljøer.

– Mange er dårlige til å lese og skrive, og disse muntlige historiene sprer seg fort. Noen av historiene trenger ikke har noe med virkeligheten å gjøre, men de skaper frykt, sier Reichelt til NRK.

Barnevernsledere ledere NRK har snakket med forteller at det i de mest innvandrertette bydelene i Oslo forsvinner minst seks barn i året, men at det ikke finnes en ordentlig oversikt over hvor mange barn dette gjelder.

AKTUELT NÅ