– Det er vanskelig å anslå hvor ofte dette skjer, men det er noe som skjer, sier leder i Somalisk nettverk, Bashe Musse.
Han vet om flere familier som har reist fra Norge etter at barnevernet har vært i kontakt med foreldrene. Noen ganger har barna reist til utlandet uten foreldrene sine, andre ganger forlater hele familier Norge for å unnslippe myndighetene.
– Frykten for barnevernet er så sterk hos noen at de flytter fra Norge etter bare å ha fått en bekymringsmelding, sier Musse.
Ingen har en ordentlig oversikt over hvor mange barn dette gjelder, men i de mest innvandrertette bydelene i Oslo forsvinner minst seks barn i året, forteller barnevernsledere der til NRK.
(Artikkelen fortsetter)
Frykter for sikkerheten til barna
At barn forsvinner etter at barnevernet har fått melding om bekymringsverdige forhold i familien uroer mange.
Vilde Reichelt og Ayjaan Yasin jobber ved Primærmedisinsk verksted, som er tilknyttet Kirkens Bymisjon. Der prøver de å bygge bro mellom minoritetsforeldre og barnevernet. De er bekymret for sikkerheten til barn som må reise etter å ha levd hele livet sitt i Norge.
– Det er ikke akseptabelt at barn sendes ut av landet, og vi mener det er veldig viktig å ta tak i dette. Sannsynligheten for at de kommer til et område med mindre sikkerhet er det vel liten tvil om, sier fagkoordinator Reichelt.
Det siste året har senteret vært involvert i tre saker der barna plutselig ble borte.
– Vi hjalp en familie som bodde et stykke utenfor Oslo, men etter en stund sa barnevernet at de ikke lenger trengte vår bistand.
– To uker seinere ringte barnevernet og fortalte at familien hadde forsvunnet. De ba om hjelp til å finne ut hvor de hadde dratt, men vi har ikke fått kontakt med dem igjen, og vet fortsatt ikke hvilket land de er i, sier Reichelt.
Yasin, som har bakgrunn fra Somalia, sier mange mangler kunnskap om barnevernet.
– En far jeg snakket med sa det ganske sterkt: Han levde i to helveter. Det ene var frykten for å sende barnet sitt til Somalia, det andre var frykten for at barnevernet skulle ta barnet hans. Da valgte han det helvete han selv hadde kontroll over, og det var Somalia, forteller Yasin.
I grenseland
Det er ikke ulovlig å sende barn ut av Norge etter en bekymringsmelding fra Barnevernet, men det er i ytterkanten av lovverket hvis det skjer etter et vedtak om omplassering. Foreldre med innvandrerbakgrunn er overrepresentert blant foreldre som blir fratatt barna sine, og som er i kontakt med barnevernet. Bashe Musse i Somalisk nettverk tror det er mange misforståelser om hva barnevernet sin rolle er.
– Foreldre ønsker jo barnas beste, og barnevernet ønsker det samme. Men familiene tenker kanskje at de aldri kommer til å se sitt eget barn igjen hvis barnevernet tar det.
– Jeg tror også noen familier med minoritetsbakgrunn har vanskelig for å forstå at barnet kan ha det bra med andre omsorgspersoner enn sine biologiske foreldre, sier Musse.
Vilde Reichelt i Primærmedisinsk verksted sier rykter om hvordan barnevernet «tar» barn sprer seg som ild i tørt gress i somaliske miljøer. Tilfellene der barnevernet går rett inn og tar barna på grunn av fare for omskjæring, blir regnet som standard prosedyre.
– Mange er dårlige til å lese og skrive, og disse muntlige historier sprer seg fort. Noen av historiene trenger ikke å ha noe med virkeligheten å gjøre, men den skaper frykt, sier Reichelt.