Hopp til innhold

Manning nominert til fredsprisen

Soldaten Bradley Manning, som er tiltalt for å ha lekket hemmelige amerikanske Irak-papirer, og ekspresident Bill Clinton er blant de 231 nominerte til årets Nobel fredspris.

US-JUSTICE-WIKILEAKS-MANNING 139681979

Bradley Manning kommer til å bli stilt for amerikansk krigsrett, tiltalt for å ha lekket informasjon som har skadet USA og satt amerikanske liv i fare.

Foto: JIM WATSON / Afp

Tallene for årets nominasjoner er nå offisielle.

Til sammen har den norske Nobelkomiteen mottatt 231 nominasjoner, hvorav 43 er organisasjoner. Resten er enkeltpersoner, enten alene eller sammen med flere eller en organisasjon.

NRK.no har tidligere fortalt at flere fremtredende russiske og hviterussiske demokratiaktivister er å finne på nominasjonslisten sammen med kjente navn fra Cuba.

Den arabiske våren reflekteres også blant de nominerte, og kanskje sterkere grad enn i fjor, fordi resultatene av folkets fredelige kamp mot autoritære regimer kom i stor grad da nominasjonsfristen formelt var ute.

Blant disse er den amerikanske professoren Gene Sharp, som med sin ikkevoldsfilosofi og sin praktiske bruksanvisning om «hvordan velte regimer på fredelig vis», inspirerte blant annet de egyptiske aktivistene på Tahrir-plassen i fjor. Sharp har også tidligere vært nominert.

Lekket feltrapporter

Blant årets mer spektakulære nominasjoner, er den amerikanske soldaten Bradley Manning, som tre islandske parlamentarikere mener fortjener fredsprisen.

Manning, som også var nominert i fjor, er av en amerikansk militærdomstol tiltalt på 22 punkter for å ha lekket hemmeligstemplede diplomatdokumenter og feltrapporter fra Irak- og Afghanistan-krigene til nettstedet WikiLeaks.

Lekkasjen av de militære dokumentene, som også ble trykket i New York Times og Der Spiegel, kastet lys over sivile dødsfall i Irak og Afghanistan, mens diplomatdokumentene skapte furore fordi de avslørte amerikanske diplomaters private bemerkninger om statsoverhoder rundt om i verden.

Manning jobbet som etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, og var stasjonert i Bagdad fra november 2009 til mai 2010. Blant de alvorligste punktene er anklagen for å ha hjulpet fienden og han risikerer å bli dømt til fengsel på livstid.

Nettstedet WikiLeaks selv er ikke nominert i år, slik de var i fjor.

Clinton for fred

Selv om antallet nominerte i år er færre enn i rekordåret i fjor, hvor komiteen fikk seg forelagt 247 navn, ser Nobelinstituttets leder Geir Lundestad at det år for år blir flere og flere nominerte.

– Og som alltid er det en blanding av både ukjente og kjente navn, samt noen nykommere og flere gjengangere, sier Lundestad til NRK. Det er – som vanlig – alt han vil si om årets nominerte.

Selv om Nobelinstituttet og Nobelkomiteen etter statuttene er forpliktet til å holde tett med alt utover antallet, kan de som har nominsasjonsrett fritt røpe hvilke navn de har nominert. Slik er det mulig å fange opp aktuelle navn til det som fortsatt betraktes som verdens mest prestisjefulle fredspris.

AUSTRIA/ Former U.S. President Bill Clinton

Bill Clinton er nominert til fredsprisen.

Foto: HERWIG PRAMMER / Reuters

Blant gjengangerne finner man USAs tidligere president Bill Clinton.

Tysklands tidligere forbundskansler Helmut Kohl stiller også i gjengangerklassen sammen med EU. Begge er nominert for sitt fredsskapende prosjekt med å binde europeiske land sammen så tett at en ny krig vil være utenkelig.

En kuriøs gjenganger er Italias tidligere statsminister Giulio Andreotti, som i hjemlandet ble skandalisert for sine kontakter med mafiaen. Han nomineres år for år av den amerikanske professoren William A. Parent.

Ellers er fredsbestrebende biskoper fra ulike trosretninger å finne på listen, det samme med nedrustningsgrupper og organisasjoner som bekjemper barnearbeid og moderne slavehandel.

Fjernsynskanalen ITN Channel 4 er også nominert for sin svært rosende men også kontroversielle og kritiserte dokumentar Sri Lanka's Killing Fields, som omhandler den lange borgerkrigens siste fase før srilankiske regjeringen knekket Tamiltigrene.

Også den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera, som i fjor var med i sluttvurderingene til komiteen, skal være blant årets nominerte, ifølge nyhetsbyrået AFP.