Hopp til innhold

Kunsten å tenke som en tiåring

Forfatter og illustratør Stian Hole lager barnebøkene om den lille gutten Garmann. Disse bildebøkene har vakt internasjonal oppsikt, mye på grunn av sine vakre tegninger. Holes store utfordring er at han må tenke seg til hvordan tiåringer ser på verden.

Stian Hole

Bokprogramleder Hans Olav Brenner og Stian Hole på arbeidsrommet.

Foto: NRK

Stian Holes hovedperson Garman

Garmann- den lille gutten i Stian Holes bøker.

Foto: NRK

Se video: Stian Hole om å illustrere barnebøker

Les også: Hvilken barnebok velger du?

Hole, som har funnet en rekke priser for bøkene sine, streber hele tiden etter å se verden gjennom den lille gutten Garmanns øyne. Det blir litt som å leve i to verdener, mener han.

- Jeg tenker at jeg har et kamera på hodet, som jeg senker nedover. Slik prøver jeg å se verden gjennom et barns øyne. Da hender det at det kommer frem ting fra da jeg selv var liten, som jeg trodde jeg hadde glemt, sier han.

Dette er nyttige grep som Hole bruker flittig for å lage bøkene sine.

Anmeldelse: Garmanns gate

Lever parallelle liv

Dessuten mener Hole at det i vår tid - når man har det godt på alle måter - er lett å bli sløv. Derfor synes han at det er en fin måte å holde seg "våken" på, når han prøver å leve noen parallelle liv, altså å se ting slik som barn gjør, samtidig som han lever i voksen-verdenen.

- Å leve noen parallelle liv er en måte å holde seg våken på. Så jeg er på jakt etter ting jeg kan bruke hele tiden, sier han.

Garman - fra Stian Holes bøker

Hovedparsonen Garmann, tegnet av Stian Hole. Fra boken 'Garmanns sommer'.

Foto: NRK

Svein Nyhus tegner Hans Olav Brenner

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.