Hopp til innhold

Her er vårens bokdebutanter!

29 forfattere gir ut bok for første gang i vår. Bare tre av dem er i begynnelsen av 20-årene. Bli kjent med vårens debutanter!

Debutanter vår 2013

Hva med å lese en debutbok? Her er noen av vårens utgivelser.

Foto: Fotomontasje: NRK

Mange bøker gis ut i løpet av året, men det er en gruppe forfattere som alltid skiller seg ut: debutantene.

Disse debuterer i vår

Her er 29 forfattere som står klare for å presentere sine debutbøker denne våren. Noen kan du lese allerede nå i januar. Kanskje en av disse ender opp blant dine favoritter?

Ingrid Melfald Hafredal er født i 1981. Romanen hennes heter Omveier og kommer ut i april. Den handler om søstrene Sara og Julia, og tar opp temaer som sjalusi, selvutfoldelse, tap og nye sjanser (Forlag: Oktober).

Aleksander Bergan ser ut til å være den eneste debutanten denne sesongen som kommer med en humoristisk bok. Fantombildet er en satirisk roman om jåleri, kjendiseri og selvbedrag, og kommer ut i januar. Forfatteren, som er født i 1978, er bareier, journalist og jobber i bladet Mann (Forlag: Aschehoug).

Frode Saugestad

Frode Saugestad er en mann med mange talenter. Nå debuterer han som romanforfatter.

Foto: Kolon

Frode Saugestad er allerede kjent som akademiker, skribent, forlegger og eventyrer, blant andre ting. Nå er han også romanforfatter. Et tidlig utdrag av En ung manns bekjennelser om kjærlighet ble publisert i antologien Gruppe 11 i 2011, men nå kommer den altså ut som roman (Forlag: Kolon).

Odd Erik Færevågs diktsamling heter Dagane grå, og handler om tapserfaringer: en liten sønn dør og bringer frem minner om en søster som en gang forsvant. Forfatteren jobber som lærer og er født i 1976. Boken kommer ut i juni (Forlag: Samlaget).

Susanna Happonen (f. 1981) debuterer også med en diktsamling i vår. Vi handler, som tittelen antyder, om fellesskap og ulike utslag av vi-følelse. Happonen er fra Oslo, men bor nå i Tromsø og arbeider som scenetekniker (Forlag: Oktober).

Gry Hovdenak Strøm (f. 1972) bok, Ordsamleren, kommer ut i mai, og handler blant annet om søstre og vennskap. Søstrene Anna og Agathe blir voksne på 1940-tallet, og krigens hendelser skal sette dem opp mot hverandre og skape sår de ikke rekker å lege før det er for sent. Femti år senere vokser Annas barnebarn Charlotte og Marlene opp i et hvitt trehus i Arendal. De er uatskillelige, helt til en enkelt hendelse ser ut til å ødelegge alt som er mellom dem (Forlag: Gyldendal).

Mari Stokke-Bakken (f. 1986) debuterer med romanen Nesten for alvorlig, om den selvdesktruktive dirigenten Helena S. Müller, som har forlatt orkesteret sitt i Salzburg for å leve i absolutt tomhet på et vertshus i Alpene. Boken kommer ut i februar (Forlag: Gyldendal).

Lars Mørch Finboruds debutroman heter De svarte skiltene og handler om «to unge menn, en bestemor og en gigantisk drøm». Debutanten er utdannet kunsthistoriker og jobber som kurator ved Henie Onstad Kunstsenter. Boken kommer ut i februar (Forlag: Gyldendal).

Forfatter Frits de Bourg (f. i Drammen i 1946) har blant annet jobbet som glassarbeider, ekspeditør, selger, postmann, dykker og kinomaskinist. Han debuterer med krimromanen En kald død, om en ung bokser som begår selvmord. Eller ble han drept? Boken kommer ut i februar (Forlag: Vigmostad & Bjørke).

Gard Sveen (f.1969) debuterer med Den siste pilegrimen, en ny krimserie med politimannen Tommy Bergmann i hovedrollen. Sveen er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet (Forlag: Vigmostad & Bjørke).

Viktoria Lindberg (f. 1975) har skrevet boken Verdens viktigste begivenhet, som handler om en gruppe unge mødre. Dette er en skildring fra året i fødselspermisjon, plassert på Grünerløkka og området rundt. Boken kommer ut i mai (Forlag: Gyldendal).

Erica Löfström (1978) er svensk, men bor i Trondheim. I mai er hun for første gang bokaktuell med Sex, musikk og vold. Romanen handler om den unge journaliststudenten Beatrice, som hater seg selv, og retter fokus mot hovedpersonens forhold til sin egen kropp, med utslag i anoreksi og selvdestruktivitet (Forlag: Samlaget).

24 år gamle Kjersti Wøien Håland gir ut diktsamlingen Kjersti er ein fiktiv person, hilsen Kjersti. Ifølge forlaget stiller diktene spørsmål ved hva som er ekte når til og med de mest personlige rom og intime relasjoner kan kjennes fiktive (Forlag: Flamme).

Gina Cornelia Pedersens første roman heter Null, og i likhet med mange av vårens debutbøker, har denne en ung jente som hovedperson. Ifølge forlaget handler boken om «å være sårbar, glad, desperat, grenseløs og fylt av håp». Pedersen er født i Oslo i 1986 (Forlag: Oktober).

Olava

En av vårens yngste debutanter, Marit Lajord, inviterer til samtale om liv, død og slekters gang i barneboken «Olava og bestefar».

Foto: Samlaget

En av de yngste debutantene denne våren er Marit Lajord (f. 1990). I mars kommer hun med barneboken Olava og bestefar sammen med illustratør Line Halsnes. Boken handler om sju år gamle Olava og bestefar Olav, som blir syk (Forlag: Samlaget).

41 år gamle Helge Thime-Iversen er blant bokvårens eldste debutanter. Hans bok, X, handler om en seriemorder som legger igjen avkuttede fingre og gåtefulle meldinger på åstedene, og som har utpekt Kripos-etterforskeren Njaal Natland til sin motstander. Boken kommer ut i april (Forlag: Juritzen).

En annen ung debutant er Maren Westlie Mathisen (f. 1992). Spenningsromanen Brente barn skyr ilden er allerede ute, men får ordentlig lansering i februar. Boken handler om den unge innbruddstyven Robin, som blir dratt inn i en verden styrt av kriminelle bander, gale forskere og brutale oppgjør (Forlag: Panthera Publishing).

Torbjørn Øverland Amundsen (f. 1979) debuterer i februar med Bian Shen, første bok i en thrillerpreget trilogi. Hovedkarakteren er 14 år gamle Arthur, som vet at han snart kommer til å dø og våkne opp i en ny kropp. Han er et av Barna som har fått evig liv, ute av stand til å dø og ute av stand til å vokse opp (Forlag: Gyldendal).

Ingrid Wreden Kåss er født i 1974 og bor i Oslo. I mars kan du lese hennes ungdomsbok Alva og Ormekongen, en fantasyfortelling om den unge heltinnen Alva, som kaster seg ut i det ukjente sammen med panteren Skygge (Forlag: Gyldendal).

Heidi Sævareid debuterer med ungdomsromanen Spranget, om en jente som blir med i en kristen ungdomsmenighet, men som etter hvert oppdager at hun føler seg bundet og ufri i menigheten, og velger å bryte (Forlag: Omnipax).

Aleksander Brown har skrevet den humoristiske fortellingen Elgen Geir, som handler om en elg med altfor lite gevir, som tross det skaffer seg en posisjon i flokken. Boken er illustrert av Anders Oliversen (Forlag: Omnipax).

Charlotte Bråten

Charlotte Bråten er en av dem som debuterer med en barnebok i vår.

Foto: Gyldendal

En annen barnebokdebutant er Charlotte Bråten (f. 1975). Sammen med illustratør Rune Markhus gir hun i april ut boken Frøet, som handler om familieforhold og vennskap og er beregnet for barn mellom tre og seks år (Forlag: Gyldendal).

Trond Ole Paulsens barnebok er også for barn mellom tre og seks, og heter Sirkuskua. Tittelkarakteren er Bodil, som finner ut at det er på sirkuset hun hører hjemme. Boken, som er illustrert av Per Dybvig, kommer ut i april. (Forlag: Gyldendal).

Leksikon om lengsel er tittelen på Hilde Østbys første bok. Østby er cand. philol. i idéhistorie fra UiO, og har tidligere jobbet som journalist og kritiker i Dagsavisen, forlagsredaktør og kommunikasjonsrådgiver. I boken setter Liv Vestby seg fore å skrive et encyklopedisk verk fra A til Å, som en gang for alle skal bevise kjærlighet ved første blikk, og som samtidig beskriver de største heltene i lengselens historie. Boken kommer ut i april (Forlag: Tiden).

Victoria Kielland (f. 1985) er den eneste debutanten som skriver korte prosastykker. Hun står bak skrivegruppa A.K.R.O.N.Y.M., som utgir pamfletter under ulike titler. Hennes bok heter I lyngen og kommer ut i april. Forlaget røper at en ofring av et dyr i skogen står sentralt i boken (Forlag: Kolon).

Handlingen i romanen til 41 år gamle Kari Nygaard er lagt til amerikabåten SS Majestic i 1892. Reisen til Bella Coola er fortellingen om Ingrid og prestesønnen Andreas, som begge rømmer fra en dyp sorg. Boken handler om tap, frigjøring og kjærlighet på tvers av klasseskiller og kontinenter (Forlag: Aschehoug).

Parissyndromet

Fra Heidi Furres «Parissyndromet». Forfatteren har selv bodd i den franske storbyen.

Foto: Heidi Furre

Linn Rottems roman, Forestillinger om et hjem, handler om en familie som rammes av en stor tragedie når moren Sara havner i en bilulykke og våkner fra koma med en alvorlig hjerneskade. Romanen følger far og datter, som prøver å skape seg en ny hverdag. Rottem er født i 1983 og boken kommer ut i mars (Forlag: Aschehoug).

Marit Bolsø Brodersen (f. 1982) debuterer denne måneden med diktsamlingen Post it. Spor tid, spor elv. Forlaget forteller at diktsamlingen begynte som en svært poetisk roman om et tre etasjers hus, en kvinne og en postmann som bodde på loftet, men som nå har forsvunnet.

Den siste debutanten i vår oversikt er fotograf (og nå også forfatter) Heidi Furre, som har skrevet romanen Parissyndromet, om en jente som forlater venner og familie og reiser til den franske hovedstaden. Tittelen henviser til en diagnose man ofte gir japanske turister som kommer til Paris og får alle drømmer og illusjoner om byen fullstending knust (Forlag: Flamme).

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters