Hopp til innhold

Obamas storesøster kommer til Skavlan

... og dukker inn i bunkersen til P3.

Auma Obama til venstre sammen med Barack Obmas kone Michelle under et valgkampsmøte i 2008.

Auma Obama til venstre sammen med Barack Obmas kone Michelle under et valgkampsmøte i 2008.

Foto: M. Spencer Green / Scanpix/AP

I anledning TV-aksjonen kommer den amerikanske presidentens halvsøster, Auma Obama, til Skavlan nå på fredag. Hun er født i Kenya, men har bodd i Tyskland og England i hele sitt liv.

Hun har vært humanitær hjelpearbeider i hjemlandet Kenya det siste året, og besøker nå Skandinavia, Skavlan og P3 for å snakke om CARE og TV-aksjonen.

Hun kommer til Oslo på fredag, og skal besøke bunkersen til P3 på lørdag, og skal delta i TV-sendingen på søndag.

– Vi har lyst til å ta henne med på en rundtur, vise henne hvordan vi har det inne i P3-bunkersen, og kanskje hun til og med skal få prøve køyesenga vår, sier programleder Aishath Afeef i P3 til nrk.no.

– Hva skal dere snakke om?

– Vi må jo høre hvordan hun har det på turné og hvorfor hun er så engasjert for Care. Og så har vi lyst til at hun tar med en gjenstand vi kan auksjonere bort til inntekt for TV-aksjonen, sier hun.

Kjøp signerte dollarsedlar fra Jay-Z eller trykk av Kjersti Holmen

Gerhardsen er, ikke uventet, begeistret over at presidentens halvsøster kommer for å vise sin støtte.

– Vi synes det er veldig moro for CARE at Auma Obama kommer hit i forbindelse med TV-aksjonen, sier Marte Gerhardsen, generalsekretær i CARE Norge.

- Investér i kvinnene

Både Gerhardsen og Care har et svært godt forhold til Obama-familien fra før.

Generalsekretær Marte Gerhardsen uttalte i rosende ordelag den sittende amerikanske presidentens engasjement for kvinnesaken i u-land.

”Vi har et ansvar for å stille opp for kvinner i den fattige verden når ingen andre vil. Vi må se disse kvinnene som våre mødre, søstre og døtre, og handle som om de var våre egne. Derfor må hjørnesteinen i vårt arbeid i fattige land være å investere i kvinner. Fordi hvis man øker inntekten til fattige kvinner bare med små beløp, så fører det til bedre helse, ernæring og utdanning for hele familien.”.

«Sarah Lund» og Aftenposten-røver

Sammen med Auma kommer også Sofie Gråbøl, som er aktuell med andre sesong av krimserien «Forbrytelsen» i disse dager. Nrk.no intervjuet henne i forrige uke .

Sarah Lund (Sofie Gråbøl) i Forbrytelsen

Sarah Lund (spilt av Sofie Gråbøl) kommer til Skavlan.

Foto: Tine Harden/DR

Aftenposten-journalist Kjetil Østli har tatt steget fra featurejournalistikk til forfatter, og har akkurat lansert boka «Politi og røver», om de spektakulære ranene Norge har sett de siste årene. Han skrev boka med god hjelp av eks-spaner Johnny Brenna, og eks-kjeltring Petter R. Hansen. Han var med på «Trygdekontoret» forrige onsdag.

Innslaget ser du her

For det svenske publikummet kommer skuespilleren Kjell Bergqvist. Han er aktuell i filmen Bryllupsfotografen, som har premiere i Sverige denne helgen.

– Vi har en fantastisk gjesteliste denne uka. Vi gleder oss veldig til å få Obamas søster på besøk, og vi har mye å snakke med henne om, sier prosjektleder Marianne Torp til nrk.no.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)