Hopp til innhold

Mankell med ny Wallander-bok

Dette blir garantert den siste boken om Kurt Wallander, sier Henning Mankell.

Henning Mankell
Foto: FABIAN BIMMER / AP

Det er ti år etter «Pyramiden», den niende boken i serien om Kurt Wallander, ble gitt ut. Den gang da lovet forfatter Henning Mankell at han ikke skulle skrive nok en bok om politietterforskeren, men nå har altså forfatteren angret seg.

Til Kulturnyheterna sier Mankell at han kom på at han aldri har fortalt hvem Kurt Wallander egentlig er. Samtidig forteller han at boken er skrevet slik at det denne gangen blir umulig å skrive nok en bok på et senere tidspunkt.

- Han dør ikke, men det skjer noe som gjør at det ikke går an å fortsette, avslører Mankell om boken, «Den urolige mannen», som kommer i august i år.

Også i 2003 slapp Mankell en bok hvor Kurt Wallander opptrådte, men den gangen var det datteren Linda Wallander som var bokens hoveperson.

BAFTA til britisk Wallander

Under helgens BAFTA-utdeling for fjernsyn i London, vant den britiske filmatiseringen av Kurt Wallander-bøkene prisen for beste dramaserie.

Serien ble en stor suksess i Storbritannia i fjor med mellom 5.3 og 6.2 millioner seere. Den kjente, britiske skuespilleren Kenneth Branagh sin innsats som Kurt Wallander, fikk gode kritiker av TV-anmelderne.

Serien som bygget på bøkene «Villspor», «Brannvegg» og «Ett skritt etter», ble produsert for BBC av det svenske produksjonsselskapet Yellow Bird, som blant annet også står bak storfilmen «Mannen som hater kvinner». Serien ble spilt inn i Ystad i Skåne, hvor Wallander-karakteren kommer fra.

Bristisk Wallander fikk BAFTA-prisen for beste dramaserie
Foto: BEN STANSALL / AFP

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.