Hopp til innhold

Mister pressestøtte

Ukeavisen Ledelse, Samora, Norge IDAG, Le Monde diplomatique og Friheten mistet i dag pressestøtte fra staten.

Kulturrådet under dagens pressestøttetildeling
Foto: Øivind Enggrav / NRK

I alt fem av 11 søkere fikk avslag på søknaden om pressestøtte for periodiske publikasjoner.

Ottar Grepstad og nasjonalbiblotekar Vigdis Moe Skarstein under Kulturrådets møte torsdag

Ottar Grepstad under torsdagens møte.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

To av avisene falt utenfor som følge av objektive kriterier.

- De har for få utgivelser i året eller de har for lite originalt skrevet norsk stoff, sier Ottar Grepstad i Kulturrådets tildelingsutvalg.

Han sier at de tre andre publikasjonene ikke ble vurdert som gode nok, verken redaksjonelt eller journalistisk.

- Vi har foretatt en samlet vurdering av kvalitet, både redaksjonelt og journalistisk, og vi skal også se på hvilken rolle de har i den offentlige debatten. Det er ulike vurderinger som spiller inn her, og som slår ulikt ut for de forskjellige søkerne.

Morgenbladet, Ny Tid, Dag og Tid, Utrop, Korsets Seier og Ruijan Kaiku ble tildelt pressestøtte.

- Et statlig overgrep

Kulturrådet overtok i 2007 budsjettposten "Ymse publikasjoner" fra Stortinget. I denne kategorien kommer aviser og tidsskrifter som faller utenfor den ordinære pressestøtten.

Bjarte Ystebø, assisterende redaktør for Norge IDAG.

Bjarte Ystebø

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Assisterende redaktør Bjarte Ystebø reagerer kraftig på Kulturrådet sitt vedtak. Norge IDAG fikk i fjor tildelt 1,4 millioner i pressestøtte.

- Dette er en pressepolitisk skandale, og et statlig overgrep. Dette er staten som har grepet inn i pressemarkedet ved å velge bort en ideologisk sterk avis basert på skjønn. Det kan ikke forsvares, sier Ystebø til NRK.

Han mener at det er Medietilsynet, og ikke Norsk Kulturråd, som bør fordele denne støtten.

- Det er den eneste måten denne ordningen kan overleve på. Medietilsynet har lang erfaring i å fordele pressestøtte etter objektive kriterier, sier Ystebø.

- Overrasket

Ansvarlig redaktør for den kommunistiske avisa Friheten, Hans Petter Hansen, reagerer med overraskelse på avslaget og tror det ligger politikk i avgjørelsen.

- For det første er vi veldig overrasket, og for det andre så ser vi det som en måte å innskrenke avisas muligheter til å komme ut. Det er egentlig ikke noe mer å si om det.

Per Edgar Kokkvold

Per Edgar Kokkvold

Foto: Roald Berit / SCANPIX

Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, synes Kulturrådets avgjørelse svekker mediemangfoldet.

- Det er noen viktige stemmer som forstummer, og det offentlige rom blir noe fattigere, sier han til NRK.

Også han reagerer på at Kulturrådet gjør seg til overredaktør som legger seg opp i redigering og kildebruk blant avisene. Kokkvold synes ikke dagens ordning er god.

- Det var ingen god ordning da Stortinget avgjorde heller, men jeg tror at Stortinget ville vært bedre, sier Kokkvold, og legger til at Stortinget i større grad enn Kulturrådets utvalg ville kunne sørge for at mediemangfoldet består.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.