Hopp til innhold

Journalister nektes adgang til Gaza

Derfor kan vi ikke stole på den informasjonen som kommer ut av Gaza, mener Det internasjonale journalistforbundet.

Israelske flyangrep mot Gaza
Foto: Hatem Omar / AP

Allerede i høst innførte Israel en slags informasjonsblokade på Gaza. Militære ledere skal i følge Det internasjonale journalistforbundet (IFJ) ha uttalt at kun humanitære hjelpearbeidere eller palestinske pasienter hadde lov til å komme inn i eller forlate Gaza. Dette skjedde som svar på palestinske rakettangrep mot Israel.

BBC-journalist løslatt

- Gaza tømmes for journalister

Eva Stabell

Eva Stabell

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
- Farligere for sivilbefolkningen

- Når journalister ikke får mulighet til å komme inn i et område for å rapportere, blir det farligere for sivilbefolkningen, dessuten er det selvfølgelig brudd på en rekke internasjonale konvensjoner, sier Eva Stabell, NRK-journalist og styremedlem i Den internasjonale journalistføderasjonen, som kjemper for ytringsfriheten til journalister verden over.

Allerede i november advarte Petter Eide i Norsk Folkehjelp til NRK om at noe kom til å skje på Gazastripen, som følge av informasjonsblokaden.

Generalsekretær Petter Eide i Norsk Folkehjelp

Petter Eide

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter de siste dagers utvikling, uttalte han til NRK at det kunne se ut som om han hadde rett.

- Analysen den gang var at når man lukker for informasjon og hindrer utenlandske vitner i å fortelle hva som skjer på Gaza, er det fordi man hadde den gang noe ondt i sikte, sier Eide.

- Kan bli del av konflikten

Fungerende utenrikssjef i NRK, Stein Bjøntegård, vedgår at situasjonen er vanskelig.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård

Foto: Tore Meek / NRK

- En viss informasjon får vi jo, men vi har ingen mulighet for å komme inn selv for å drive egen journalistikk inne på Gazastripen, sier han.

Bjøntegård mener at de som dekker konflikten fra Gaza lett kan bli en del av konflikten, fordi de er i et område som nå blir bombet mer eller mindre kontinuerlig.

- Å være helt objektiv i en slik konflikt er umulig. Man får heller ikke den hele og fulle sannheten før en god tid etterpå, sier Bjøntegård.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober