Hopp til innhold

Frykter atomulykke - bare 20 mil fra Norge

Miljøstiftelsen Bellona er bekymret for ulykker ved atomkraftverk nær norskegrensa.

Kola Atomkraftverk

Kola Atomkraftverk har hatt flere uhell og drives nå på overtid i forhånd til hva som er anbefalt.

Foto: Ole Magnus Rapp / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kola Atomkraftverk ligger 20 mil fra norskegrensa og er det eneste kjernekraftverket på Kolahalvøya.

De to eldste reaktorene ved kraftverket ble satt i 1973 og 1974, med en anbefalt levetid på 30 år. Siden da er driftstillatelsene forlenget slik at reaktorene kan drives lengre enn anbefalt.

– Farlig

Det har vært flere uhell ved atomkraftverket på Kola. Russiske myndigheter har ventet opp til 14 dager med å varsle Norge om uhell. Ved minst tre tilfeller i fjor måtte atomkraftverket stenge en reaktor på grunn av alvorlige feil.

– Vi mener dette er farlig, sier rådgiver Igor Koudrik i Bellona.

Kola Atomkraftverk var det første atomkraftverk i Sovjetunionen som ble bygd nord for Polarsirkelen. Kjernekraftverket har fire reaktorer av typen VVER-440, som er en trykkvannsreaktor. De to eldste reaktorene (modell 230) regnes, sammen med Tsjernobyl-type reaktorene, som høyrisiko reaktorer av internasjonale eksperter, ifølge Bellona.

Frykter ikke naturkatastrofer

Miljøstiftelsen mener det derimot er liten fare for at naturkatastrofer skal forverre situasjonen.

– Problemene på Kola er gamle atomreaktorer, ikke jordskjelv eller tsunamier, sier Koudrik som har jobbet 15 år med atomspørsmål.

I dag blir det også fraktet atomavfall langs Norskekysten . Hvis man utsettes for moderate mengder stråling over 1 gray, kan man få strålesyke som gir en rekke symptomer .

Kvalme og oppkast er de første symptomene, som følges av diaré, hodepine og feber. Ved stråledoser under 2 gray mot hele kroppen vil de fleste overleve, men senskader i flere organer kan oppstå, særlig grå stær. Strålingen kan også føre til økt risiko for leukemi og andre typer kreft.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.