Hopp til innhold

Nå skal «Murmansk» hogges

Over helga starter anbudsrunden. Kystverket tror miljøet blir den store utfordringen.

Den Russiske krysseren «Murmansk»

Den Russiske krysseren «Murmansk».

Foto: Mikalsen, Steinar / SCANPIX

Vraket av krysseren «Murmansk» skal vekk fra Sørvær i Hasvik kommune, og på mandag åpnes anbudsrunden for opphugging av vraket.

Kystverket forventer åtte tilbud, som må inneholde løsning på spørsmål om vær og miljø, sier prosjektleder for opphuggingen og overingeniør i Kystverket, Knut Arnhus.

– Det kan fortsatt være noe restolje i tankene, og vi ser for oss det at det kan være utfordringer ved at den ligger veldig værutsatt til. Å få til en kontinuerlig prosess der ute hvor storhavet står på er det store spørsmålet, i tillegg til at man samtidig skal kontrollere de miljømessige aspektene.

Åtte forhåndskvalifiserte

Det var julaften 1994 at det 210 meter lange russiske skipet drev på land i Sørvær i Hasvik kommune, etter å ha slitt seg fra et slep på vei til opphogging i India.

Siden da har saken gått utallige runder i media og i departementene, mens skipet selv har samlet rust i fjæra. Men nå, femten år senere, ser det ut som om vraket endelig kan forsvinne.

– Det er gjort en kvalifiseringsprosess, og det er gjort i henhold til innkjøpsforskriften. Dette resulterer i at det er åtte prekvalifiserte som har fått forespørsel, og vi forventer at vi får inn tilbudene deres den 30. mars.

Avgjørelsen om hvem som får anbudet blir tatt i mai/juni.

Mer om «Murmansk»:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.