Hopp til innhold

– Henger ut både sporten og enkeltpersoner

Tillitsvalgt i Norges Hundekjørerforbund reagerer kraftig på kritikken fra Mattilsynet om at hunder ble behandla uforsvarlig under Finnmarksløpet.

Finnmarksløpet

– Det er ingen sammenheng mellom dødsfallene under Finnmarksløpet i fjor og dårlig dyrevelferd, sier Norges Hundekjørerforbund.

Foto: Reiulf Grønnevik

Stein Tage Domaas

Stein Tage Domaas og Norges Hundekjørerforbund reagerer på kritikken fra Mattilsynet.

Foto: NRK

Mattilsynet kom denne uka med sterk kritikk av Finnmarksløpet. Det at to hunder døde under løpet i fjor, kan skyldes at dyrene ble behandla uforsvarlig, mener de.

Det har satt sinnene i kok hos mange i hundekjørermiljøet i Norge. Tillitsvalgt i Norges Hundekjørerforbund, Stein Tage Domaas, forteller at han har fått mange henvendelser fra forbundets medlemmer etter oppslagene i media.

– Føler seg urettferdig behandlet

– Hundekjørerne føler seg veldig urettferdig behandla og uthengt.

I tilsynsrapporten etter en inspeksjon gjennomført i forbindelse med Finnmarksløpet i 2012 skriver Mattilsynet:

– Når hunder viser tegn til nedsatt matlyst under løpet kan dette tyde på at de er så utmattet at de ikke klarer å ta til seg næring. Det har også dødd to hunder under årets Finnmarksløp, som kan være tegn på at hundene har vært utsatt for aktiviteter som ikke er dyrevernsmessig forsvarlig, skriver tilsynet.

Domaas mener Mattilsynet sentralt burde tatt kontakt med hundekjørerforbundet for å få i gang en dialog på området, i stedet for at saken har blitt behandlet av et regionkontor.

Dødsfallene allerede undersøkt

– Mattilsynet sier at det har skjedd brudd på dyrevelferdsloven, og sikter til dødsfall, men de dødsfallene er jo undersøkt, og har ingen sammenheng med dårlig dyrevelferd, sier Domaas.

Nina Skramstad var en av hundekjørerne som i fjor opplevde å miste en av hundene i spannet under Finnmarksløpet. Domaas sier det er urettferdig å trekke henne frem i denne sammenhengen.

– Det er kanskje ingen hundekjørere i Norge som har fått så mange priser for godt hundestell på løp som Skramstad. Veterinærene som følger løpene har aldri funnet noe klanderverdig. Og så skjer det ett uheldig tilfelle, altså smittsom lungebetennelse, og så blir hun uthengt.

Smittsom lungebetennelse

– Hvorfor fikk hunden lungebetennelse?

– I en ansamling av dyr i den størrelse vil det statistisk kunne forekomme sykdom som slår ut så raskt at det ikke blir fanget opp fra et sjekkpunkt til det neste. Det er første gang lungebetennelse av denne typen er påvist i et løp, sier Domaas.

– Mattilsynet utrykker bekymring over årlige dødsfall i denne sporten. Er det bekymringsverdig?

– Ingen ønsker dødsfall. Men statistisk lar det seg ikke unngå.

Siste nytt fra Finnmarksløpet

  • Vant pris som beste førstegangskjører

    Petter Karlsson fra Sverige vant den 1200 kilometer lange distansen i Finnmarksløpet i år. Han fikk også naturlig nok prisen for beste utenlandske kjører.

    Karlsson fikk i tillegg årets veterinærpris.

    Det var norgesmesterskap i langdistanse hundekjøring åpen klasse i år under Finnmarksløpet. Her fikk Niklas Rogne, som ble nummer to år, tittelen som norgesmester og gullmedalje. Roger Dahl fikk sølv NM og Roger Fossøy fikk bronse i NM.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski (bildet). Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet.

    Prisen for beste handler gikk til Kenneth Nilsen og Marius Søberg som var handlere for Kathrine Søberg.

    Red lantern, eller siste kjører inn, ble finske Aki Holch.

    I 600 kilometerklassen gikk Årets handler-prisen til Ingvild Baugstø Almås og Hans-Petter Almås, som var handlere for sin datter Tuva Almås.

    Årets sportsmanship-pris gikk til Jason Fuller.

    Nina W. Vollen vant årets veterinærpris i denne klassen.

    Beste førstegangskjører ble Maria Hernetkoski. Hundekjøreren fra Alta ble nummer fem i sin første start på den lengste utgaven av løpet. Her med premien og familien i målområdet i Alta.
    Foto: Marit Leinan Abrahamsen / Finnmarksløpet
  • Førstegangskjører fra Stabbursnes på 7. plass

    Bernt A. Henriksen (bildet) fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.

    Henriksen fra Stabbursnes kjørte hunder fra Team Lyrek sin kennel i Alta.

    Det var svenske Petter Karlsson som vant distansen foran Niklas Rogne og Alta-kjøreren Roger Dahl.

    Alta-kjørerne Roger Fossøy og Maria Hernetkoski ble nummer 4 og 5.

    Ossi Kaltti ble beste finske kjører på en 6. plass.

    Superveteran Stein Håvard Fjestad ble nummer 8, mens Sven-Erik Gullbekk ble nummer 9.

    Kathrine Søberg, britiske Ben Marsden, Jo Jøldal, Hedda Mosleth og finske Aki Holch tok de siste plassene i årets utgave av Finnmarksløpets lengste distanse.

    Bernt A. Henriksen fullførte sin første utgave av den 1200 kilometer lange distansen på en 7. plass.
    Foto: Marthe Nyvoll / Finnmarksløpet