Hopp til innhold

Kriminaliteten blant barnevernsbarn markant redusert

Kriminalitet utført av barnevernsbarn i Kristiansand er kraftig redusert siden i høst. I Oktober intensiverte Ungdomsteamet i Kristiansand oppfølgingen av sju barnevernsbarn som stod bak en rekke kriminelle handlinger.

Tiltalt for ran på Sørlandet

Barneverns-ungdommene som herjet Sørlandet i fjor sommer og høst er tilsammen anmeldt for over 600 lovbrudd. Blant annet bankran, bensinstasjonsran og bussran.

Foto: NRK

En «barnevernsbande» herjet på Sørlandet i fjor sommer og høst. Rundt 13 barneverns-ungdommer helt nede i 14 års alderen var tilsammen anmeldt for over 600 lovbrudd, blant annet sju bussran.

Banden har også stått bak blant annet bankran, bensinstasjonran, biltyverier og vill kjøring uten førerkort.

Barneverns-institusjonene og politiet fortvilte fordi institusjonene ikke hadde fullmakt til å holde dem innesperret. Ungdommene rømte daglig og begikk en ufattelig mengde forbrytelser.

Stein Atle Toresen og Karin Berthelsen

Stein Atle Toresen og Karin Bertelsen er med i det tverrfaglig teamet «Prosjekt respekt» som skal stoppe de kriminelle barnevernsbarna.

Foto: Sander Heggheim/NRK

«Prosjekt respekt»

Det var da Karin Berthelsen i Ungdomsteamet i Kristiansand kommune la fram rapporten, «Ungdom og kriminalitet i Kristiansand» for formannskapet i Kristiansand, problemene virkelig ble tatt på alvor.

Et tverrfaglig team med navnet «Prosjekt respekt» ble kort tid senere satt sammen og en plan om hvordan de kriminelle ungdommene på Sørlandet skulle stoppes, ble utarbeidet.

– Vi jobber hurtig. Noen satt i varetekt, andre ble sendt bort fra landsdelen. Det var viktig å få spredd de mest aktive guttene, sier Karin Berthelsen til avisa fædrelandsvennen.

– Det hadde utviklet seg en negativ gruppedynamikk blant disse. Det resulterte i mye kriminalitet. Vi infiltrerte et miljø som hadde utviklet seg svær negativt, sier hun.

Video 05102010013-UP-143859-SI_SL.mp4

BUSSRAN: En 15-årig venninne av den 15 år gamle raneren filmet ranet med mobilen. Man hører lyden av raneren som truer buss-sjåføren.

– Markant nedgang

I løpet av fjoråret ble det registrert 350 rømninger fra varnevernsinstirusjoner på Sørlandet. I samme periode er det notert 688 kriminalsaker med ungdom under 18 år, skriver avisa.

– Foreløpige månedstall vi har viser at det er en ganske markant nedgang i kriminaliteten blant de unge i november og desember ,sier leder for forebyggende avdelig ved politiet i Kristiansand, Hans Martin Skovly til fædrelandsvennen.

– Mye av dette kan vi nok sette i sammenheng med de grepene som har tatt i regi av «Prosjekt respekt», sier han.

Mange rusbeslag på institusjoner

Den 18 år gamle jenta mener det flyter narkotika ved flere barnevernsinstitusjoner.

Den 18 år gamle jenta mener det flyter narkotika ved flere barnevernsinstitusjoner.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

I september i fjor fortalte en 18-åring NRK.no om forholdene ved enkelte barnevernsinstitusjoner på Sørlandet.

Kort tid etter 18-åringen ble saken tatt opp i bystyret i Kristiansand. Der ble det bestemt at bruken av rus og narkotika på barneverninstitusjonene skulle kartlegges.

Bufetat kartla rusmisbruket på institusjonene sine, og problemet er omfattende. Barnevernet finner rusmidler i nesten halvparten av kontrollene de gjør på institusjonene.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 07 2,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %