Hopp til innhold

Har du brannvarsler i huset ditt?

Halvparten av de som dør i branner, hadde ikke røykvarsler. Lørdag er det røykvarslerens dag.

 

Illustrasjon: Røykvarsler
Foto: NRK

1. desember er utropt til røykvarslerens dag. I julemåneden er det 50 prosent flere boligbranner enn gjennomsnittet for de andre månedene i året.

Billig livsforsikring

Mens 90 prosent av norske boliger har røykvarsler, er tilsvarende tall kun 48 prosent for boliger der noen har omkommet i brann de siste fem årene.

Overtent stearinlys

Et overtent stearinlys kan være farlig og årsak til flere boligbranner.

Foto: Scanpix / SCANPIX

- Det er jo tragisk at en så billig livsforsikring som en røykvarsler egentlig er, ikke finnes i  alle boliger. Men det betyr at branner får dramatiske konsekvenser, hvis man ikke blir vekket opp, for dette skjer jo veldig ofte på natten, og da er det viktig å ha en fungerende røykvarsler, sånn at du våkner og kan komme deg ut i sikkerhet, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB til NRK.

Det er mange som ikke er så nøye av hvordan det er hjemme, og som ikke er så opptatt av brann og som tror at brann, det rammer ikke meg.

Liv kunne vært spart

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) mener flere liv kunne vært spart dersom disse boligene hadde vært utstyrt med røykvarslere.

- Vi oppfordrer til at 1. desember blir en dag for bytte av batteri og testing av røykvarslere, sier Suhrke.

Suhrke foreslår også at man tar en titt hjemme hos venner og slektninger som kunne trenge en hjelpende hånd med bytting og testing.

Følger ikke med

Vedfyring

Juletiden inviterer til ekstra kos, som med fyr i peisen. Men juletiden forsterker også faren for brann. Bar ild er hovedårsaken til boligbranner i Norge.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Desember er mørk. Det er kaldt, vi skal kose oss, vi er mye hjemme, og vi stresser så mye rundt at vi mister litt oversikten.

- Juletiden forsterker mange av farene for brann. Vi tenner ekstra stearinlys og fyrer i peis og ovner. Dessuten har vi en del som røyker på senga og sovner, sier Suhrke til NTB.

Statistikken viser at hovedårsaken til boligbranner er bar ild generelt. Blant enkeltårsakene er det brann i forbindelse med bruk av komfyr som er på verstinglisten.

- Ofte er det bagateller som gjør at vi glemmer komfyren. Vi koker og braser mye i advents- og juletiden, det er mye som skjer i hjemmet, og plutselig er oppmerksomheten et annet sted. I tillegg konsumeres det mer alkohol i denne perioden, noe som ikke akkurat øker aktsomheten, sier Suhrke.

Sjekk apparatene

Når man har markert røykvarslerdagen i eget hjem, er det en ide å kanskje ta en titt hjemme hos andre.

De senere år har det vært tendens til økende antall personer over 67 år blant de omkomne etter boligbranner. Dette gjenspeiler både alderssammensetningen i samfunnet, samtidig som det er en faktor at flere i denne aldersgruppen bor alene.

Vannkoker

Sjekk brødristere, varmeovner og vannkokere. Elektriske apparater er ofte i dårlig forfatning og er den nest største årsaken til boligbranner i Norge.

Foto: NRK

- Ideen med en røykvarsler er at man skal bli varslet og komme seg ut på egen hånd. Det er kan hende ikke like lett for alle, sier Suhrke.

På et hjemmebesøk for å bytte batteri og sjekke røykvarsleren for andre, bør man også ta en titt i boligen og se etter åpenbare brannfeller. Særlig elektriske apparater i dårlig forfatning. Etter bar ild er elektriske apparater nest største hovedårsak til brann. Sjekk brødristere, vannkokere og varmeovner.

Færre julebranner

Røykvarslerens dag innleder for femte år på rad Aksjon boligbrann. I perioden 4.-6. desember får 40.000 husstander besøk med tilbud om en gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

De fire årene aksjonen har pågått har samlet antall omkomne i boligbranner vært tolv for perioden 23. desember til 31. desember. Det er en halvering sammenlignet med de fire årene forut for dette, da tallet var 23. Antall branner i samme periode er redusert med over 30 prosent.

DSB, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak aksjonen, mens brann-/feiervesenet og det lokale elektrisitetstilsynet over hele landet står for den praktiske gjennomføringen.

(NTB/NRK)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark