Hopp til innhold

Blueskonsert i fengsel

Husbandet til Skien fengsel fikk tirsdag spille sammen med Vidar Busk og Trond Ytterbø.

Besin, Alush, Bjørn, Ruben, Jensen og Artur er bandets medlemmer.

De spilte for rundt 100 inviterte ansatte og innsatte i Skien fengsel. Guttene i bandet bor sammen i en musikkenhet og øver nesten hver eneste dag.

Det ble en stor opplevelse for alle sammen.

– Det er gøy

– Ja visst er det gøy. Det er morsomt å ha med musikk å gjøre, så vi har noe å fylle tida med her inne, sier Jensen som er en av de innsatte og trommisen i husbandet.

– Vi øver en gang i uka med husbandet og så har vi gitarkurs fem til seks dager i uka ved siden av, sier Jensen.

Han har spilt trommer siden han var liten, og har erfaring med musikk.

– Jeg har vært i kor i ti år, spilt i barnegospel og en del år i band. Jeg spiller gitar og bass ved siden av, sier han.

– Musikk er veldig moro. Det er en kunstform hvor en kan være kreativ. Det gir deg veldig mye som menneske, legger han til.

– «Johnny Cash stemning»

– Jeg har spilt med dem en gang før. Det er en «Johnny Cash stemning» som er til å ta og føle på. Det er mye blues her, sier bluesgitarist Vidar Busk.

Bluesgitaristen sier han gjerne stiller opp på dugnad.

– Hvis jeg kan være en slags inspirasjon for fangene her, så stiller jeg gledelig opp, sier Busk.

– Jeg var med på noen liknende i påsken. Jeg og Daniel Eriksen, hadde konsert og jam med husbandet her. Og det låter bra, Trond Ytterbø har gjort en veldig bra jobb. Jeg kommer til ordna forhold og band som kan spille blues, fortsetter han.

Video Fengselblues

Se video: Hør husbandet spille

– Lettere hverdag

Venja Ruud Nilsen er faglig leder for «musikk i fengsel og frihet». Hun hadde med seg kvinnegruppen «Venjas harem» som begynte å spille i Bretvedt fengsel og som fortsatte utenfor. De spilte også.

«Blues behind bars» er et konsept som løper ut av prosjektet Sangløftet som går over hele landet og som er i uke 46.

Hva gjør det for fangene å få lov til å være med på et slikt prosjekt?

– Jeg tror det gjør veldig mye. Jeg tenker at hverdagen deres blir lettere og jeg håper at det hjelper dem og få et annet nettverk og andre interesser slik at livet etter løslatelse ikke blir kriminelt, sier Ruud Nilsen.

Hun har jobbet i Bretvedt kvinnefengsel i 20 år og har erfaring derfra.

– Mye venting

Temaet i «Sangløftet» er ventetid. Og er det noe de ansatte og innsatte ved Skein fengsel er gode på, så er det nettopp det å vente.

– Her venter vi på å bli inn og ut. Vi venter frokost, lunsj, middag og kvelds. Vi venter på legen og tannlegen. Vi venter på å komme i G-bygg for å trene. For å komme i G-bygget for å spille musikk. I det hele tatt, det er mye venting, så det kan vi, sier Vibeke Namløs som er fritidsleder i Skien fengsel.

– Fantastisk fett

– For å si det sånn, så er det ganske fint for meg å komme inn her. Det er fantastisk fett, for inspirasjonen er fabelaktig, sier Trond Ytterbø i Notodden bluesband.

– Plutselig så finner dem ut at de er musikanter. Og så har jeg en filosofi. Før de forlater første time, så skal de kunne 3 låter. Og det går som regel greit. Dette er et prosjekt som jeg synes er fantastisk og som jeg personlig setter umåtelig stor pris på. Spesielt den entusiasmen og gleden som møter meg hver eneste uke, sier han.

– Dette er stort

Etter konserten sier Bjørn Andersen som er initiativtaker og innsatt, at dette er stort for guttene.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle havne i et lukket fengsel. Men når jeg først jeg er her, er det utrolig gøy. Og for de andre guttene som aldri har tatt i et instrument så er dette stort, forteller Andersen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark