NRK Meny
Normal

– Russen bør skjerpe seg

Russepresident i Grimstad, Stian Wirak, synes russen i Norge bør skjerpe seg noen hakk.

Stian Wirak

Russepresident i Grimstad, Stian Wirak, som liker dårlig at russen lar sin feiring gå ut over andre.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Russen er nå inne i den mest hektiske og intense perioden med festing og alkohol. Mange russ bruker ukene i mai til å gjøre ting de ellers aldri ville gjort.

Oda Bergestøl

Oda Bergestøl mener grensene flyttes med russebuksa på.

Foto: Cathrine Mjøs Sviggum / NRK

– Du føler du har lov til å ta den helt ut og gjøre akkurat det du vil fordi du er russ. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn, men det blir noe helt annet når du tar på deg russebuksa, sier Oda Bergestøl, russ ved Vågsbygd videregående skole.

Hun er en av mange russ, som denne helga er samlet i Stavanger, for å feire med russ fra resten av landet. Politiet melder lørdag om at alt etter forholdene har gått rolig for seg på russetreffet i Kongeparken.

– Kan ikke skade andre

Men russekrav og russestreker skaper hvert år overskrifter i avisene. Tidligere denne uka kom det reaksjoner da russ fra Drottningborg i Grimstad hang opp døde kaniner i flaggstanga til en annen skole.

Det er ikke god humor, mener russepresident i Grimstad, Stian Wirak, som liker dårlig at russen lar sin feiring gå ut over andre.

– En kjent setning sier «Jeg er russ, hva er din unnskyldning?» Jeg synes generelt at russen i Norge bør skjerpe seg på en del punkter.

– Min skole var med på spøken (døde kaniner i flaggstanga), så jeg skal ikke angripe andre russ, men jeg synes det burde roes ned.

– Folk kan feste og ha det gøy, og også gjøre bøbelstreker, men ikke skade andre. Da er det ikke gøy, sier Wirak.

Han har valgt å feire russetiden uten alkohol.

– Det er ikke mange som har en mellomting. Enten er det å drikke seg sørpe full, eller så er det å ikke drikke i det hele tatt. Når jeg ikke drikker, kan jeg være en støtte for de andre som sliter med å holde alkoholinntaket nede. Jeg kan heller feste og være en av de som ikke drikker, sier Wirak.