Hopp til innhold

Alt du lurer på om svineinfluensa

Her er siste utvikling om spredningen av viruset, og en guide til hvordan du skal innrette deg.

Vaksinering mot svineinfluensa

Vaksinering mot svineinfluensa

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Svineinfluensaen brer om seg. Forrige uke hørte vi at fanger i norske fengsler kan bli sendt hjem.

I Trøndelag fikk nesten halvparten av ungdommene på en konfimasjonsleir i Oppdal vite at de kan ha fått svineinfluensa. To ble sendt til legevakta.

Fredag anbefalte helsemyndighetene at hele Norge skulle vaksinere seg.

– Vi anbefaler vaksinen til alle for å begrense smitten. I tillegg viser ny kunnskap at én av tre som blir innlagt på intensivavdeling på sykehus med svineinfluensa ikke har annen kjent underliggende sykdom, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Samme dag ble det kjent at en toåring på Sørlandet er svineinfluensaens tiende dødsoffer.

Godt forberedt

Den ferske helseministeren Anne-Grethe Strøm-Erichsen forsikret at myndighetene er godt forberedt. Risikogrupper i hele landet vil ha fått tilbud om vaksine noen uker inn i november, lovet hun.

Vaksineringen av resten av befolkningen vil kunne påbegynne fra nå og i tiden fram til etter jul.

Din kommune

Vaksinasjon mot ny influensa A(H1N1) blir organisert gjennom kommunene og helseforetakene. Kommunene lokalt avgjør hvem som skal stå for vaksinasjonen. Kommunene vil gi informasjon til innbyggerne via sine hjemmesider, i lokalaviser og på de lokale helsestasjoner og legekontorer.

Gravide og barn

Gravide i andre og tredje trimester tilhører risikogruppen som får vaksinen først.

På fredag ble det klart at også små barn helt ned i en alder på seks måneder skal vaksineres. Tidligere ble nedre aldersgrense satt til tre år.

Advarer mot svartebørsmarked

Statens legemiddelverk advarer nordmenn mot å skaffe seg alternative svineinfluensavaksiner på egen hånd.

Vaksine H1N1 - Pandemrix

Også små barn helt ned i en alder på seks måneder skal vaksineres. Vaksine H1N1 - Pandemrix

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

De siste ukene har legemiddelverket fått flere henvendelser fra folk som ønsker å få tak i en annen vaksine enn Pandemrix.

Nå advarer de mot postordrevaksiner. Vaksiner er følsomme både for frost og for høy temperatur og dersom de ikke transporteres eller oppbevares riktig, kan resultatet være redusert eller ingen effekt og mer bivirkninger, sier seksjonssjef Svein Rune Andersen i Statens legemiddelverk til Aftenposten.no.

Andersen frykter at det kan skapes et svartebørsmarked for influensavaksiner. Andre legemidler, som for eksempel Viagra, kan man få kjøpt på nettet. Men kvaliteten på disse legemidlene vet man jo ingenting om. I beste fall gir slike legemidler verken effekt eller bivirkninger, og i verste fall kan de gi svært alvorlige bivirkninger, sier Andersen.

AKTUELT NÅ