Hopp til innhold

12000 politifolk raste mot Storberget

Etter å ha lagt ned arbeidet marsjerte flere hundre politifolk inn på Torgallmenningen i Bergen for å protestere mot regjeringen og spesielt justisminister Knut Storberget (Ap).

Video nsps_upload_2009_1_29_12_59_21_544.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

«Knut må gå» og «Storberget lyger» sto det på parolene. Justisministeren ble også skyteskive for de hardeste angrepene fra lederen i Hordalands avdeling av Politiets Fellesforbund, Ivar Sindre Hellene:

– Storberget har talt med to tunger. Han har fortalt at det ikke er krise i politiet. At regjeringen legger fram slike forslag viser at det er krise, sa Hellene.
Han sa at politiet ennå ikke har sett forslagene fra regjeringen, men han fryktet at de vil inneholde både lengre arbeidstid og nye unntak fra arbeidsmiljøloven.

(SAKEN FORTSETTER UNDER BILDET)

Politistreik, Bergen

«Knut er ut» var budskapet fra politifolk i Bergen i dag.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Dette vil gå ut over helsen til våre medlemmer, sa Hellene som la til at politiet har støtte fra hele fagbevegelsen i kampen for å beholde opparbeidede rettigheter.

«Fagforeningsknusing»

I Oslo samlet 1.500 politiansatte seg til markering i parolesalen på Grønland politistasjon.

– Jeg hadde aldri drømt om at en Ap-regjering, som gikk til valg på å styrke fagforeningsrettigheter, styrke fagforeningsloven og stryke tjenestemannsloven, ville gjøre dette mot en fagforening, sa Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund til medlemmene i Oslo-politiet.

– Dette er fagforeningsknusing, fastslo Johannessen.
– Det regjeringen har lagt fram finner vi oss rett og slett ikke i. Og det er det vi skal markere i dag, sa lokallagsleder Sigve Bolstad i Oslo Politiforening, til unison jubel fra den stappfulle salen.

Johannessen anklaget justisminister Knut Storberget for å ha ført det norske folk bak lyset siden i fjor høst med hensynet til politiets bemanning, og at regjeringens beslutning var det beste bevis på det.

- Har ikke lov

Ca 12 000 medlemmer i Politiets fellesforbund la ned arbeidet mellom 11 og 12.30 i dag. De gjennomførte en politisk streik mot at regjeringen med tvang vil unnta politifolk fra Arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid.

- Folk er ualminnelige klare for å streike, sa leder Arne Johanssen i Politiets Fellesforbund forut for aksjonen.

Jusprofessor Henning Jakhelln

Jusprofessor Henning Jakhelln

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Men politiet har ikke lov til å demonstrere mot egne lønns- og arbeidsvilkår fordi dette er forhandlet frem i en tariffavtale som vanligvis gjelder for 2 år. I følge professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln skal det være arbeidsfred i denne perioden.

- En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og akjsonere midt i en tariffperiode, sier Jakhelln.

Video nsps_upload_2009_1_29_7_58_30_524.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Tar ut 12.000 politifolk i streik.

Stenger politi-Norge

Nesten alle lensmannskontorene rundt om i landet var ubemannet mellom klokken 11 og 1230 i dag. Men det var likevel ikke fritt fram for kriminelle i perioden, forsikret fagforeningsleder Arne Johannessen..

- Alle politidistrikt, alle særorgan, hele politi-Norge blir ramma av den politiske streiken. Men vi vil selvsagt, som alltid, se til at i alle fall operasjonssentralane og den helt livsnødvendige delen av politiet har minimumsbemanning.

Les også: - Gjer det vi er plikta til å gjere

Streiken er ei markering mot at regjeringa vil tvinge politiet til å akseptere unntak frå vernereglene om hviletid i Arbeidsmiljøloven, og ta fra de tillitsvalgte i politiet forhandlingsretten.

Video nsps_upload_2009_1_29_7_30_53_523.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Politistreiken trolig ulovlig, sier Jakhelin.

- Arbeidsretten er riktig arena

Professor i arbeidsrett Henning Jakhelln sier at politifolkene har lov til å si fra hvis de mener arbeidsgivereren som motpart bryter avtaler, men da er ikke en politisk streik det riktige virkemidlet.

- Hvis de mener at arbeidsgiver f.eks. ikke har overholdt plikten sin til å inkudere de ansatte i drøftelser må de i så fall ta det opp gjennom Arbeidsretten. Der kan det avgjøres om det er et tariffbrudd. Konflikten skal ikke tas med ulovlige aksjoner, sier Jakhelln.

- Vi bryter ingen regler

Arne Johannessen

Arne Johannessen, leder i Politiets fellesforbund

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politiets fellesforbund er ikke enige med professoren om at dagens streik er i strid med gjeldende lover og regelverk. De er klare på at de har en rett til å markere sin misnøye med å miste forhandlingsmuligheter:

- Regjeringa fjerner forhandlingsretten vår, og det er det som er grunnlaget for streiken. Å miste forhandlingsretten er noe vi mener vi har lov til å gjennomføre en politisk streik på grunnlag av, sier leder for forbundet Arne Johannessen.

Men er ikke Arbeidsretten rette adressat slik Jakhelln påpeker?

- Det må han gjerne mene, men vi er veldig trygge på at streiken vår er lovlig.

AKTUELT NÅ