Hopp til innhold

Krimdebutant får Rivertonprisen 2013

Gard Sveen får norsk krimlitteraturs høyeste utmerkelse for 2013. Dermed danker debutanten blant annet ut krimveteran og publikumsfavoritt Jo Nesbø.

Gard Sveen

FULLTREFFER PÅ FØRSTE FORSØK: Forfatter Gard Sveen fikk Rivertonprisen 2013 for boka «Den siste pilegrimen» på Litteraturhuset i Oslo torsdag ettermiddag.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kai Holst

LIKVIDERT I MAI 1945: En lett omdiktet versjon av motstandsmannen Kai Holsts mystiske dødsfall i Stockholm de første fredsdagene danner utgangspunkt for intrigen i «Den siste pilegrimen».

Foto: Privat

Sveen er til daglig seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, og får den gjeve krimprisen i konkurranse med blant annet Jo Nesbø og hans mye omtalte «Politi».

Basert på virkelig mysterium

Sveen får prisen for sin debutbok «Den siste pilegrimen», som tar utgangspunkt i den virkelige historien om motstandsmannen Kai Holst.

27. juni 1945, kun noen uker etter krigens slutt, ble Holst funnet død i en trappeoppgang i Stockholm.

Les også: Vil ha 70 år gammel drapssak gjenåpnet

Omstendighetene rundt dødsfallet er fortsatt et mysterium, og «Den siste pilegrimen» baserer seg på en lett omskrevet versjon av de faktiske hendelsene rundt Holsts død.

– Tegner troverdige portretter

Boken følger politietterforskeren Tommy Bergmann, som prøver å finne en sammenheng mellom et drap sommeren 2003 og et skjelettfunn fra krigens dager.

«Den spennende og svært innholdsrike handlingen berører flere ulike temaer, blant annet en lite belyst del av norsk krigshistorie, nemlig likvideringer. I tillegg til selve krigshistorien mestrer forfatteren å beskrive nære mellommenneskelige relasjoner. Han tegner troverdige portretter av karakterer i store vanskeligheter, med sterke dilemmaer og nærmest umulige valg», heter det i juryens begrunnelse.

Sveen har tidligere engasjert seg i kampen for Holsts ettermæle, og skrev våren 2013 en kronikk om temaet på NRK Ytring.

Dokumentaren «Mysteriet Holst» vises i reprise på NRK1 onsdag 9. april kl. 23:15. Etter dette blir den liggende tilgjengelig på nett i 30 dager.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.