Hopp til innhold

– Krever at gulfstatene tar imot syriske flyktninger

400 personer i Kuwait har skrevet under på et opprop der de ber myndighetene i landet ta imot flyktninger fra Syria. Mange reagerer på at de rike landene rundt Persiabukta ikke slipper inn mennesker fra det krigsherjede nabolandet.

 Zaatari flyktningleir Libanon

Mens Libanon har sluppet inn over en million syriske flyktninger, holder de rike gulflandene sine grenser stengt.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

Mens italienske, tyrkiske og greske byer og øyer opplever en jevn tilstrømming av flyktninger fra Syria og mens Libanon huser over en million i enkle flyktningleire, har de rike landene rundt Persiabukta knapt sluppet inn noen.

Og mens landene rundt tok imot flere tusen som rømte fra Kuwait da Irak invaderte landet i 1990, har de mange flyktningene fra Syria i dag blitt møtt med krav om visum og riktig utfylte papirer til en høy pris.

Amnesty International har kritisert Qatar, Kuwait, De arabiske emirater, Oman og Bahrain for å ikke ha sluppet inn en eneste flyktning.

– En skam

Rania Maktabi

Rania Maktabi syns det er en skam at gulflandene ikke hjelper de syriske flyktningene.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Statsviter Rania Maktabi ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo forteller at befolkningen i flere av landene mener passiviteten er en skam. Men det er startet et press nedenfra nå. I Kuwait har 400 jurister, journalister og politikere skrevet under på et opprop.

– Kuwait må åpne døra for dem som er på flukt. Hele verden bør være et hjem for dem, og i fremste rekke Kuwait. Kuwait bør være i front i humanitære standpunkter og redde syrere fra døden, heter det i oppropet, gjengitt på nettstedet «Islammemo».

I oppropet påpekes det at landene i EU ikke er bedre stilt enn stater som regnes som de rikeste i verden. Initiativtakerne har også opprettet en hashtag og kjører en kampanje. Ifølge BBC er den arabiske emneknaggen #Welcoming_Syria's_refugees_is_a_Gulf_duty vært brukt flere titusen ganger.

– Tror de gjerne ville reist dit

– I rettferdighetens navn kan det også nevnes at det allerede bor 120.000 syrere i Kuwait, men i denne akutte krisen er det riktig at de ikke har gjort stort. Også jeg syns det er en skam, sier hun.

Maktabi tror syrere ville reist til nabolandene hvis de hadde fått muligheten.

– For det første så har de samme religiøse tilhørighet, stort sett sunniislam, for det andre så er det flere konservative skrift-tolkere blant dem og for det tredje er mange av dem høyt utdannet. De er godt rustet og kunnet passet godt inn, sier hun til NRK.

Redd for å bli et lite mindretall

Statsviteren mener en av årsakene til gulflandenes innreisenekt er at de originale statsborgerne er redd for å bli et enda større mindretall enn det de er i hjemlandet sitt i dag.

– I Qatar er for eksempel bare ti prosent av folket statsborgere. I Kuwait er 35 prosent statsborgere, 65 prosent er innvandrere. De føler seg truet av å være så få.

Maktabi sier også at flere at disse landene støttet opposisjonen i kampen mot Assad-regimet og mener myndighetene kanskje frykter at disse gruppene skal bidra til ustabilitet i deres land.

SISTE NYTT

Siste nytt