Hopp til innhold

Russisk media fokuserer på Telenor i Vimpelcom-saken

Det russiske teleselskapet Vimpelcom er mistenkt for korrupsjon i Usbekistan. I russiske medier er det Vimpelcom-aksjonær, Telenor, som får hovedtyngden av oppmerksomheten.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og utklipp fra russisk nyhetsbyrå om korrupsjonsanklager

Det er Telenor, som Vimpelcom-aksjonær, som får det meste av oppmerksomheten når russiske medier skriver om korrupsjonsanklagene i Usbekistan.

Foto: KALLESTAD, GORM / SCANPIX/Skjermdump

– Vimpelcom-aksjonæren, Telenor, er mistenkt for korrupte aktiviteter i Usbekistan, skriver russiske nyhetsbyråer om saken som nå er under etterforskning i Nederland.

Sakene om at Telenor-topper, som Jon Fredrik Baksaas, har blitt avhørt av norsk og nederlandsk Økokrim fordi de er stor aksjonær i korrupsjonsmistenkte Vimpelcom, har vakt noe oppmerksomhet også i Russland.

Telenor har foreløpig status som vitne i saken.

Skal ha gitt presidentdatter hundrevis av millioner

Gulnara Karimova på motemesse i Kina

Gulnara Karimova står i sentrum av korrupsjonssaken som nå etterforskes av politiet i flere land. Her er hun på en motemesse i Kina.

Foto: JASON LEE / Reuters

Teleselskapet Vimpelcom, som ble grunnlagt i Russland, er mistenkt for å ha utbetalt over en halv milliard kroner til Usbekistans styrtrike presidentdatter. I styret for Vimpelcom sitter tre Telenor-topper, og det norske selskapet kontrollerer 43 prosent av stemmene.

Det har også noen russiske medier fått med seg. Og de nyhetsbyråene og nettavisene som skriver om saken, refererer norske aviser. Hovedvekten er på at det er Telenor som nå er under etterforskning.

– Telenor i sentrum av korrupsjonsskandalen rundt Karimov, skriver Actual Politics.

Tidligere har blant annet det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass skrevet om Vimpelcoms affærer i Usbekistan. Men når saken nå etterforskes for fullt av nederlandsk, svensk, fransk og sveitsisk politi, vekker det oppsikt at Telenor-toppene har blitt kalt inn til den norske næringsministeren for å forklare seg.

I etterkant av dette møtet uttalte næringsminister Monica Mæland at hun hadde full tiltro til styret i Telenor.

– Har betalt bestikkelse

Det russiskspråklige finansmagasinet Birshevoi Lider (Биржевой лидер) skriver som overskrift i sin dekning av saken:

– Telenor har også betalt en bestikkelse til familien Karimov i Usbekistan.

Men det er langt frem til en slik mulig konklusjon fra rettssystemet.

Telenor-sjef Baksaas ble i mars kalt inn som vitne av nederlandsk politi. Bakgrunnen var at postboksselskapet Takilant, kontrollert av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, ble siktet for korrupsjon.

Selskapet til Karimova skal ifølge svenske rettsdokumenter, ha fått utbetalt inntil 600 millioner kroner fra Vimpelcom, et selskap hvor Telenor eier 35,7 prosent av aksjene, og har stemmerett for 43 prosent. Regnstykket over utbetalinger ble først gjengitt av Klassekampen.

Etterforskningen pågår fremdeles for fullt, og Telenor har tidligere henvist til at de er minoritetsaksjonær i Vimpelcom, og at de derfor ikke kan bestemme hvordan styret i Vimpelcom skal behandle saker.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger