Hopp til innhold

Frykter hungersnød om våpenhvilen brytes

GARDERMOEN (NRK): Utenriksminister Børge Brende beskriver forholdene i Sør-Sudan som det verste han har sett. Han frykter en humanitær katastrofe dersom kampene fortsetter.

Børge Brende i Juba

STERKT MØTE: Utenriksminister Brende besøkte 8. mai en FN-leir i Juba for internt fordrevne flyktninger under sitt besøk i Sør-Sudan. – Det var tøft å se hvilke forhold de levde under, sier han.

Foto: Astrid Sehl/Utenriksdepartementet / NTB scanpix

– Forholdene i leiren for internt fordrevne i Juba var helt forferdelig. Det gjorde et uutslettelig inntrykk på meg, sier Brende som kom rett fra en reise til Sør-Sudan til Høyres landsmøte på Gardermoen.

Fredag kveld kunne kan glede seg over nyheten om at Sør-Sudans president Salva Kiir og opprørsleder og tidligere visestatsminister Riek Machar hadde undertegnet en våpenhvile.

– Våpenstillstanden må til for at de kan få inn mat, medisiner og drikkevann til de fem millioner menneskene som trenger det. Hvis vi ikke får til det, kan dette ende i en humanitær katastrofe og hungersnød, sa han til NRK lørdag.

Tar påstand om brudd med en klype salt

ETHIOPIA-SSUDAN-PEACE-TALKS

FORHANDLINGER: Riek Machar (t.v.) ble møtt av en sørsudansk delegasjon da han ankom Etiopias hovedstad Addis Abeba torsdag kveld. Senere signerte han en våpenhvile.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Men i dag kom nyhetene om at begge partene i konflikten allerede anklager hverandre for brudd på avtalen.

– Vi må ta de påstandene med en klype salt. Det viktige nå, er at partene forholder seg til det de ble enige om fredag. De skal ikke skyte på hverandre, sier Brende til NRK etter talen til landsmøtet søndag.

Det han opplevde, så og hørte under sitt besøk i flyktningeleiren i Juba gjorde et sterkt inntrykk på utenriksministeren. 20.000 internt fordrevne flyktninger bodde tett i tett på et lite, gjørmete område med for få latriner.

– Dette er mennesker som hadde vanlige jobber i Juba for bare noen måneder siden, nå bor de under presenninger, sier Brende.

Sterkt møte med seksbarnsmor

Han glemmer aldri samtalen med en kvinne som inntil nylig jobbet som politibetjent i hovedstaden.

– Hun var aleneforsørger for seks barn, nå vet hun ikke hvor disse barna er, hun vet ikke en gang om de lever. Hun har ingen jobb, og tør ikke gå utenfor den lille leiren fordi hun er Nuer og frykter hun kan bli angrepet av andre etniske grupper, forteller Brende.

Rundt én million mennesker er drevet på flukt og flere tusen er blitt drept etter at borgerkrigen i Sør-Sudan startet i desember i fjor.

Den blodige konflikten startet etter en langvarig maktkamp mellom lederskikkelsene Salva Kiir og Riek Machar, som også representerer landets to største folkegrupper, dinka og nuer. Mens Kiir hevder Machar er ansvarlig for et kuppforsøk, mener Machar at Kiir opptrer som en diktator.

Samtidig som rundt én million er på flukt i eget land, trenger fem millioner sørsudanere humanitær hjelp som mat, medisiner og rent drikkevann.

Vertskap for giverlandskonferanse

Men før hjelpen kan komme fram, må kampene stanses.

– Våpenstillstanden er helt avgjørende for at vi kan få inn den humanitære hjelpen som er nødvendig, sier Brende.

Den 20. mai skal Norge være vertskap for en giverlandskonferanse for Sør-Sudan. FN har bedt om 1,3 milliarder dollar, og hjelpebehovet er enormt.

– De har ennå ikke fått inn halvparten. Jeg håper at giverlandskonferansen bidrar til at vi får de ressursene som trengs.

I sin tale til Høyres landsmøte varslet også Brende at regjeringen vil doble sin satsning på bistand som sørger for at barn og ungdom i utviklingsland får gå på skole.

I 2013 var utdanningsbistanden på 1,69 milliarder kroner, og denne summen skal dobles i løpet av de neste fire årene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger