NRK Meny
Normal

Brende: – Jeg er rystet og forferdet

GARDERMOEN (NRK): Kidnappingen av 200 jenter i Nigeria går hardt inn på utenriksminister Børge Brende. – De fortjener at verdenssamfunnet stiller opp på deres side.

Børge Brende

OPPRØRT: – Det er helt forferdelig og noe av det mest rystende jeg har hørt om, sier utenriksminister Børge Brende om Boko Harams kidnapping av over 200 skoleelever.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Under Høyres landsmøte på Gardermoen gjorde utenriksministeren som Michelle Obama og holdt opp en plakat med påskriften «Bring back our girls».

Over tre uker har gått siden den den militante islamistgruppen Boko Haram tok jentene fra et internat i byen Chibok nordøst i Nigeria. Gjennom mikrobloggtjenester Twitter har appellen om å hjelpe skolejentene gått verden rundt.

– Jeg tenker på foreldrene, og jeg tenker på jentene. Nå må vi få tak i Boko Haram, sier en tydelig opprørt Brende til NRK.

Laster Twitter-innhold

– Begynnelsen på slutten for Boko Haram

Han er glad for at eksperter fra USA og Storbritannia er på plass i Nigeria for å bidra i jakten på de islamistiske opprørerne.

– Dette må bli begynnelsen på slutten på denne terrororganisasjonen. Vi må hjelpe jentene ut, slik at de kan starte på sine liv og få den skolegangen de har krav på.

Boko Haram er en ekstremistisk gruppe som står for en ytterliggående tolkning av islam. Navnet på organisasjonen betyr «vestlig utdanning er forbudt» på det lokale Hausa-språket.

Terroristgruppens leder, Abubakar Shekau, har tidligere sagt at de vil selge skolejentene. Ifølge BBC har han uttalt at de aldri burde vært på skolen, og at de heller bør gifte seg.

Trusselen om å selge jentene sjokkerer og forferder utenriksminister Brende.

– Det er helt forferdelig og noe av det mest rystende jeg har hørt om. Ikke bare har de tatt disse jentene fordi de går på skole, nå truer de også med å selge dem på «det åpne marked». Jeg vet ikke om det er et sex-marked eller hva det er, sier han til NRK.

Mener utdanning er nøkkelen

Brende opplyser at Norge ikke har blitt bedt om å stille opp militært, slik som USA og Storbritannia, for å redde jentene og stille Boko Haram til ansvar. Men det betyr ikke at Norge ikke kan utgjøre en forskjell, mener Brende.

Utenriksministeren forteller at han allerede har vært i samtaler med Nigerias utenriksminister om hvordan Norge kan bidra for at flere jenter i landet får en utdannelse.

– Det er millioner av barn som ikke har mulighet til å gå på skole i Nigeria. Her kan Norge bidra, for vi skal øke satsningen vår innenfor utdanning. Hvis vi kan bidra til at flere barn og unge kan få utdanning i Nigeria, så er det ingenting som er bedre enn det, for uten utdanning, ingen fremtid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger