Hopp til innhold

Delt om homo-vigsel

KRISTIANSAND (NRK): Kvelden før kirka avgjør om de skal tillate homoekteskap pågår det hektisk lobbyvirksomhet i gangene.

Kristin Gunleiksrud Raaum og Egil Morland

Kristin Gunleiksrud Raaum vil ha homobryllup mens Egil Morland står fast på at homofile ikke kan gifte seg i kirka.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

En liten gruppe blir værende igjen etter fellesmøtet for å diskutere strategi, i foajeen stikker fem personer hodene sammen og snakker lavmælt. De vil være best mulig rustet til den viktige avstemminga på Kirkemøtet i dag.

Da avgjør kirkens folkevalgte om homofile skal få gifte seg i kirka eller ikke.

– Jeg er mer usikker enn jeg har vært noeng gang, sier Øivind Benestad til NRK.

Øivind Benestad

Øivind Benestad kjemper mot at homofile skal få gifte seg i kirka.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Han er daglig leder i stiftelsen Mor, far og barn, som kjemper for at ekteskapet er en ordning for én mann og ei kvinne. Før Kirkemøtet startet torsdag kartla begge fløyer hvor stor støtte de mente å ha, de endte de opp med rundt 50 delegater på hver side. Benestad regner med det er rundt 15–20 usikre. Til sammen er det 116 delegater på kirkemøtet (se faktaboks).

Men i en femtimers lang maratondebatt lørdag kveld og natt kom det fram nye forslag, og det er derfor nå helt uavklart hva Kirkemøtet vil vedta i dag.

Les også: Homostriden avgjøres i dag

Fire veier

Etter det NRK kjenner til stemmes det i morgen over fire forslag:

  1. Status quo. Den konservative fløyen kjemper for dette. Dette forslaget understreker at ekteskapet er for én mann og ei kvinne, og godkjenner ikke likekjønnet ekteskap i kirka.
  2. En mellomløsning som tar utgangspunkt i at ekteskapet er for en mann og ei kvinne, men også åpner for forbønn for homofile par, men altså ikke anerkjenner to syn i kirka.
  3. En mellomløsning (som også 8 av 12 biskoper har anbefalt) er å innføre en forbønn for likekjønnede par på grunnlag av den enkeltes prests pastorale skjønn og ansvar. Dette forslaget anerkjenner at det er to teologisk forankrede syn i kirka.
  4. Innføre en vigselsliturgi for homofile i Den norske kirke. Den liberale fløyen kjemper for dette. Bispemøtets flertall sier det "ikke er læremessig grunnlag for å avvise at kirken bidrar til at slike ekteskap inngås".
    Invitasjon til homo-bryllup

    Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile og Norges Kristelige Studentforbund har laget en tentativ invitasjon til homo-bryllup i kirka.

    Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Rekkefølgen avgjørende

Dekan ved teologisk fakultet ved Universitetet i Oslo Trygve Wyller er bekymret for morgendagens avstemming.

– Det kan bli avgjørende hvordan rekkefølge en stemmer over forslagene i. Jeg mener det mest naturlige er å stemme over det mest radikale forslaget først, nemlig vigsel av likekjønnede, sier Wyller til NRK.

– Nå er det ikke lenge til Kirkemøtet skal avgjøre denne saken. Hva er din magefølelse på hvordan vei dette går?

– Jeg tror det bare blir veldig jevnt. Jeg er mer optimistisk til en forbedring i dag enn jeg var da jeg kom til Kirkemøtet (Wyller støtter vigselsliturgi for homofile, men har som dekan ikke stemmerett på Kirkemøtet red.anm.). Men det foregår masse tautrekning akkurat nå, så det er helt umulig å si. Jeg tror ingen vet hva som blir utfallet. Dette er mye mer spennende enn Senterpartiets nestlederdebatt.

Dette er mye mer spennende enn Senterpartiets nestlederdebatt.

Trygve Wyller, dekan ved teologisk fakultet, Universitetet i Oslo

Etter det NRK erfarer kan det gå mot skriftlig avstemming i denne saken i dag, dette fordi en eller flere delegater kommer til å foreslå det. Ifølge presidentskapet er det ikke vanlig med skriftlig avstemming, men det skjer.

AKTUELT NÅ