Hopp til innhold

Overvant ebola-viruset – vil ut i felt igjen

– I dag er jeg frisk og ikke smittsom, sier norske Silje Lehne Michalsen (30), som ble smittet av ebola i Sierra Leone. Behandlingsteamet bekrefter nå bruk av eksperimentell medisin, men vil ikke si hvilken.

Silje Lehne Michalsen snakker på pressekonferansen

Silje Lehne Michalsen er takker Leger uten grenser, Ullevål sykehus og media for støtte, behandling og omtale.

Leger Uten Grenser har frigitt navnet på den norske feltlegen som var ebolasmittet - Silje Lehne Michalsen.

Tidligere mandag fikk NRK bekreftet at kvinnen nå er skrevet ut fra høyisolatavdelingen på Ullevål sykehus. På en pressekonferanse i ettermiddag viste hun seg i offentligheten for første gang.

– Mitt første oppdrag ble ikke helt som jeg hadde trodd, men jeg håper å dra i felt igjen så fort som mulig, sier Michalsen.

(Saken oppdateres).

– Frisk, og ikke smittsom

Michalsen fra Vesterålen jobbet som lege på en ebolaklinikk i Sierra Leone for Leger uten grenser. Hun ble syk og bekreftet smittet av ebola den 5. oktober.

Mandag fortalte hun om hvordan hun har opplevd helse sykdomsforløpet: feber, negativ malariatest, mistanke om ebola, positiv blodprøve, isolasjon og evakuering.

– Jeg er glad for at jeg ble evakuert så raskt og problemfritt. På Ullevål ble jeg møtt av et fantastisk team som har gitt meg støtte og oppmuntring. Jeg er utrolig takknemlig for behandlingen jeg har fått der, sier Michalsen.

– I dag er jeg frisk og ikke smittsom. Jeg er frisk og ikke smittsom, gjentok 30-åringen.

Helsepersonellet ved Ullevål bekrefter at hun ikke er smittefarlig.

– Vi kan måle virusmengden og når den ikke lar seg påvise i gjentatte prøver vet vi at viruset er borte. I tillegg føler hun seg frisk. Hun oppfyller absolutt alle kriterier for å være friskmeldt, sier overlege Vidar Ormaasen til NRK.

Ebola er en virussykdom med høy til svært høy dødelighet. Dødeligheten ved det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika ligger på rundt 50-60 prosent.

Professor Kvale understreker mandag at sannsynligheten for en ebolaepidemi i Norge er «svært, svært liten».

Tilgang til god og moderne behandling er en viktig grunn til at den norske legen vant over viruset, forteller overlege Ormaasen.

Han viser til blodprøveanalyser, væskebehandling og muligheter til å korrigere avvik i blodprøver som viktige verktøy i legenes arbeid med å friskmelde Michalsen.

Silje Lehne Michalsen

Til tross for skrekkopplevelsen ønsker lege Silje Lehne Michalsen å dra ut og jobbe i felt igjen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Bekrefter bruk av eksperimentell medisin

Den norske kvinnen ble evakuert ut fra Sierra Leone via flyplassen ved landets hovedstad Freetown den 7. oktober.

På den militære delen av Gardermoen ble ambulanseflyet møtt av ambulanser og norske helsearbeidere i heldekkende beskyttelsesdrakter.

Kvinnen ble så overført til en ambulanse og kjørt til høysmitteavdelingen ved Ullevål sykehus. På Ullevål ble den 30 år gamle legen holdt i fullstendig isolasjon fram til mandag.

– Dette har vært to svært spesielle uker for pasienten og familen, og for oss, sier Dag Kvale, leder ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus.

Noen av landets fremste smitteverneksperter har vært med i behandlingen av henne. Sykehuset har hatt tilgang til import av tre ulike medikamenter.

Overlege Ormaasen bekrefter overfor NRK at Ullevål at eksperimentell medisin ble brukt i behandlingen av den norske legen.

– Vi har brukt eksperimentell medisin, men kan ikke si hvilken og i hvilket omfang.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Vi anser henne som helt frisk, sier Dag Kvale, overlege Ullevål sykehus.

– Vi anser henne som helt frisk, sier Dag Kvale, leder ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus.

Samarbeider med Tyskland og USA

Ormaasen begrunner hemmeligholdet med at medikamentene foreløpig er så lite utprøvd, at man ikke har grunnlag for å trekke sikre konklusjoner om eventuell effekt.

– Vi skal ikke legge varig lokk på hva vi har gjort, men trenger tid til å kartlegge forløpet i detalj, sier professor Kvale ved Oslo universitetssykehus mandag.

NRK får også opplyst at behandlingsgruppen fra Oslo universitetssykehus har samarbeidet med eksperter fra både Tyskland, Frankrike, USA og Storbritannia i arbeidet med å behandle den norske pasienten.

Samarbeidet har inkludert jevnlige telefonkonferanser der eksperter med erfaring fra ebolabehandling jevnlig har delt informasjon.

– Vi har fått nyttig hjelp, og vi har også selv delt våre erfaringer med andre medisinske miljøer etter hvert som vi har samlet kunnskap, sier lege Morten Rostrup som selv har vært tilknyttet behandlingsapparatet på Ullevål.

– Ønsker ikke mer oppmerksomhet

Michalsen ønsket mandag å benytte anledningen til å takke både sykehuset, Leger uten grenser og media.

– Takk til Leger uten grenser for støtten jeg og familien min har fått, til Ullevål for utmerket behandling og oppfølging. Takk til media som har respektert mitt ønske om å være anonym.

Fredag viser hun seg i medias søkelys, men det blir første og siste gang. Nå vil hun ha fred, og ber media vende blikket mot den virkelig store ebola-utfordringen i Vest-Afrika.

– Jeg ønsker ikke mer oppmerksomhet etter denne dagen. Jeg utfordrer dere til å vende blikket sørover og bruke tid og spalteplass på de virkelige problemene som foregår i Vest-Afrika, og ikke her på Ullevål, er Michalsens oppfordring.

Så langt er 23 av Leger Uten Grensers folk blitt smittet av ebola, hvorav 13 har mistet livet. De døde var alle nasjonale hjelpearbeidere.

Helsepersonellet ved Ullevål på ebola-pressekonferanse

Helsepersonell fra høysmittegruppa på Ullevål sykehus er tilstede på pressekonferansen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Har styrket sikkerhetsrutinene

Ved klinikken i Sierra Leone der den norske legen jobbet, er to lokale helsearbeidere døde av ebolaviruset. Leger uten grenser har undersøkt alle omstendigheter rundt arbeidet ved klinikken og hvordan helsearbeiderne kan ha blitt smittet.

I helgen kunne organisasjonen konkludere med at helsearbeiderne mest sannsynlig var blitt smittet i forbindelse med arbeid i pasientmottaket.

Mottaket var området i klinikken der personer som kommer for hjelp møtes og får den første vurderingen av hvor syke de er.

– Vi har ikke kunnet avdekke noen konkrete feil som er gjort eller noen kjente avvik. Vi vet ikke akkurat hvordan smitten har skjedd, men triageområdet er et av områdene hvor det er høyest risiko, sa generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger uten grenser til NRK lørdag.

Sikkerhetsrutinene ved klinikken er nå styrket. Ifølge Leger Uten Grenser innebærer det sikrere beskyttelsesutstyr i form av masker, hansker, vernebriller og drakter. Det er også innført strengere kontroller av desinfisering og rensing.

Innstrammingene skal gjelde alle de seks ebolaklinikkene til Leger Uten Grenser i Sierra Leone, Guinea og Liberia.

Disse skal inspiseres av en ekstern smittevernsekspert fra Leger Uten Grenser hver fjerde uke.

AKTUELT NÅ