Hopp til innhold

Midnight Sun Marathon er en turistmagnet

Midnight Sun Marathon trekker over 1.000 utlendinger til Tromsø. Deriblant et ektepar som feirer bryllupsdag og en litt spesiell syklist.

Brasilianere på MSM

Aline Silva Ribeiro (til venstre), Hugo Teodoro Vasconcelos Rodrigues, Elisa Rufino og Cafi Otta har reist fra Brasil til Tromsø for å delta på Midnight Sun Marathon.

Foto: Petter Strøm

Luften i rådhuset i Tromsø er svett og lukter allerede løpskonkurranse. For en menig nordmann er summingen uforståelig. Tysk, italiensk, brasiliansk.

Foran folkemengden står Nils I. Hætta, leder for Midnight Sun Marathon, og ønsker velkommen til dem som er her for å hente startnummeret sitt, eller melde seg på en av distansene.

Hætta holder talen sin på engelsk.

– Siden 2005 har vi hatt en jevn økning av utlendinger, særlig på de lange distansene, sier han til NRK.

MSM

Nils I. Hætta, sjef for Midnight Sun Marathon, vil gjerne ha utenlandske deltakere.

Foto: Petter Strøm

Onsdag klokken 14.00 stengte forhåndspåmeldingen på internett. Da hadde 3.256 meldt seg på (se faktaboks til høyre).

Skiller seg ut

1.160 deltakere kommer fra andre land enn Norge, deriblant 98 fra Brasil.

– Vi hørte om MSM i februar. Det er en visstnok en maraton som skiller seg ut, sier Hugo Teodoro Vasconcelos Rodrigues til NRK.

Brasilianeren er i byen sammen med kona Aline Silva Ribeiro.

– Vi har faktisk bryllupsdag på søndag, så det blir en spesiell måte å markere dagen på, ved å nettopp ha krysset mållinjen når vi går inn i bryllupsdagen vår, forteller Ribeiro.

Ekteparet reiser ofte rundt og deltar i både maraton og Ironman-konkurranser.

– Det er en fin måte å se verden på, sier Rodrigues.

Sammen med venninnen Elisa Rufino har de besøkt Oslo, Bodø, Lofoten og Harstad før de endte opp i Tromsø.

– Det er fantastisk natur her. Fjordene er vakre, folkene er også veldig pene. Men det er kaldt her, selv om det er sommer, sier Rufino

Visitt Tromsø-regionen

Hos Visit Tromsø merker de godt effekten av at stadig flere utlendinger stiller til start.

– For byen er det kjempepositivt. Vi merker det spesielt på økning i hotellbookinger. Deltakerne legger også igjen mye penger hos spisesteder og butikker i byen, sier daglig leder Trond Øverås.

De kan ikke se en like stor økning når det kommer til andre turistaktiviteter akkurat rundt MSM-helga.

– Vi har satset på internasjonal markedsføring i alle år. Vi er til stede på London Marathon, Berling Marathon og på messer. I tillegg er vi med i den internasjonale maratonforbundet (AIMS), og da får vi annonse i magasinene som deles ut på alle AIMS-maraton i hele verden, sier markeds- og arrangementsansvarlig Lena Nymark i MSM til NRK.

Skal sykle på enhjulssykkel

Brasilianere har vært sterkt representert i løpearrangementet i flere år.

– Flere og flere ønsker å se verden, og oppleve noe litt annerledes. I tillegg er løping blitt veldig populært i Brasil. På grunn av de to trendene tror jeg MSM og Tromsø appellerer veldig til brasilianerne, sier Aline Silva Ribeiro.

En annen brasilianer som har funnet veien til Tromsø er Cafi Otta.

Årets MSM er hans fjerde maraton, på enhjulssykkel.

– Jeg har syklet på enhjulssykkel i 24 år. Folk tror det er enkelt å gjennomføre et maraton på en slik sykkel, men vi må tråkke hele tiden. I tillegg tar det mye krefter å holde balansen, sier han.

– Jeg jobber med sirkus og liker å reise verden rundt samtidig som jeg jobber. Grunnen til at jeg kom til Tromsø var fordi jeg ønsket å finne et spesielt løp å delta i. Da er det lettere å få sponsorer til turene mine, smiler han.

Midnight Sun Marathon er kjent for å være et krevende løp. Blant annet på grunn av Tromsøbrua som må forseres to ganger.

– Å sykle oppover er i og for seg greit, det verste blir å sykle nedover, sier Otta.

Målet hans er å fullføre løpet på under tre timer.

Ny rekord

– Vi måtte ta et par runder før vi kunne godkjenne deltakelsen hans. Det handler om sikkerhet, både for han og andre løpere, men Otta har sagt at han gjør dette på eget ansvar. I tillegg har han jo deltatt i flere andre maraton. Til syvende og sist er det et morsomt stunt som skaper enda mer blest rundt løpet, sier maraton-sjef Nils I. Hætta.

Det tok ikke mange minuttene av påmeldingen på rådhuset før arrangementet kunne konstatere en ny deltakerrekord på halvmaraton.

Den gamle rekorden var på 848 løpere.

Selvfølgelig var halvmaraton-løper nummer 849 fra Sveits.

Markus Peter fra Sveits ble den 849. deltakeren på halvmaraton under Midnight Sun Marathon. Den tidligere deltakerrekorden fra 2012 var på 848.

Markus Peter fra Sveits ble den 849. deltakeren på halvmaraton under Midnight Sun Marathon. Den tidligere deltakerrekorden fra 2012 var på 848.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark