Hopp til innhold

Rekordmye CO2 målt i lufta på Svalbard

Norske målinger viser rekordstor konsentrasjon av CO2 i lufta på Svalbard i mars. – Terskelen vi har advart mot i lang tid er nådd, sier luftforsker.

Målestasjonen Zeppelin på Svalbard

Aldri før har målestasjonen på Zeppelin-fjellet på Svalbard målt så høy CO2-konsentrasjon i lufta som i mars i år.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Siden i fjor høst har Norge ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) gjort egne målinger av CO2-konsentrasjonen i lufta på Svalbard.

CO2-konsentrasjon i luft måles i såkalte ppm, eller parts per million. Resultatene fra målestasjonen Zeppelin ved Ny-Ålesund i mars 2012 overgikk gamle rekorder.

– For første gang i historien har vi målt en månedsmiddelverdi her på over 400 ppm, sier seniorforsker ved NILU Cathrine Lund Myhre.

Ikke overraskende

Det er et internasjonalt mål om at den globale oppvarmingen skal holdes under 2 grader i gjennomsnittstemperatur sammenlignet med før industrialiseringen startet på slutten av 1700-tallet.

– Da er det en vitenskapelig forståelse om at CO2-konsentrasjonen i lufta må holdes under 400 ppm, sier Lund Myhre som forteller at konsentrasjonen har økt jevnt siden målingene tok til internasjonalt på 1950-tallet.

– Vi vet det at det har vært en økning på rundt to ppm i året siden den tid, så jeg er ikke overrasket over resultatene fra Svalbard.

Cathrine Lund Myhre

Seniorforsker ved NILU, Cathrine Lund Myhre

Foto: Vilde Mikkelsen, NRK

En terskel vi hadde håpet ikke skulle nås

Zeppelin-fjellet på Svalbard er et av 40–50 punkter rundt om i verden hvor det samles inn data for å kunne si noe om den globale konsentrasjonen av CO2 i luft.

Også målinger gjort av det statlige amerikanske byrået NOAA, viser konsentrasjoner på over 400 ppm på Svalbard i mars i år.

– Det er spesielt å måle en slik konsentrasjon i Arktis hvor det er svært få CO2-kilder, sier forskeren.

– Det er en terskel som vi hadde håpet ikke skulle nås, men det er ikke overraskende at det skjer. Det er viktig at man nå får oppmerksomhet på at terskelen som det har blitt advart mot i lang tid er nådd.

– På vei inn en svært uviss klimaframtid

Truls Gulowsen - Leder i Greenpeace Norge

Truls Gulowsen

I Greenpeace Norge er de svært bekymret over målingene fra Svalbard.

– Dette er en milepæl. 400 ppm betyr at vi har krysset en terskel inn til en svært uviss klimaframtid, sier leder Truls Gulowsen.

Gulowsen mener løsningen er fornybar energi, og at Norge bør være et foregangsland.

– Som en ressurssterk nasjon bør Norge lede an i denne utviklingen, ikke bare pumpe opp mer olje, slik planen er i dag, sier Gulowsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark