Hopp til innhold

Vegard (18) fullfører et helt skoleår for første gang siden ungdomsskolen

Etter foreldrenes skilsmisse opplevde han flere vanskeligheter hjemme, og på skolen ble han mobbet av medelevene. Lars Monsen-serie og folkehøgskole i Finnmark ble redningen for skolehverdagen til Vegard Brataas Løkken.

Vegard Brataas Løkken er 18 år. I år har han fullført sitt første skoleår siden ungdomsskolen.

For Vegard Brataas Løkken fra Oppland var verken skoledagen eller hverdagen særlig enkel. Video: Anita Føleide.

Kiting på Pasvikelva

Kiting på Pasvikelva.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Det er strålende fint marsvær, nesten litt vårstemning, til tross for snø og kuldegrader.

Det nærmer seg dessuten påskeferie for elevene på Pasvik folkehøgskole.

Vegard Brattås Løkken møter oss ved hovedinngangen til skolen. Her har han vært siden i fjor høst, som elev på den nyoppstarta linja friluftsliv. Midt i et eldorado for jakt, fiske og turopplevelser, er han i ferd med å fullføre et skoleår, men det er ingen selvfølge.

– Jeg har ikke fullført et eneste skoleår etter ungdomsskolen, forteller han.

For Vegard Brataas Løkken fra Oppland var verken skoledagen eller hverdagen særlig enkel. Etter foreldrenes skilsmisse opplevde han flere vanskeligheter hjemme, og på skolen ble han mobbet av medelevene.

– Jeg prøvde meg på videregående, først en gang. På grunn av mye plaging klarte jeg ikke å fullføre det året, sier han.

Inspirert av Lars Monsen

Lars Monsen

Det var Lars Monsens besøk til Pasvik som inspirerte Vegard.

Foto: NRK

Jeg prøvde meg på videregående, først en gang. På grunn av mye plaging klarte jeg ikke å fullføre det året.

Vegard Brataas Løkken (18)

Og så, da han forsøkte for andre gang, mista han Eirik. Bestekompisen, som han omtaler som en bror. Dermed ble bare halvparten av året fullført også denne gangen.

Men Vegard har alltid vært glad i å gå på ski. Hjemme har han hatt sitt eget fjell i nærområdet der han har likt å gå på langrenn.

En kveld satt han hjemme og så på Lars Monsens tv-serie fra Nordkalotten. Pasvik. Dermed var den da 17 år gamle gutten solgt. Hit ville han.

– Jeg søkte for å se om det var noen skoler i nærheten, og fant frem til folkehøgskolen. Jeg søkte, men fikk avslag den gangen fordi jeg var for ung.

Likevel var han fast bestemt på at dette var noe han ville, at han søkte igjen året etter – og kom inn.

– Det har vært veldig spesielt. Det er mitt første år siden 10.klasse der jeg går gjennom hele året uten å faktisk slutte. Det føles veldig godt å være et sted hvor folk aksepterer deg for den du er, og du blir tatt godt vare på av alle rundt deg. Man blir som en stor lykkelig familie fordi man bor så tett sammen, forteller han.

– Det dummeste de kan gjøre å kutte støtta

Ketil Foss

Rektor Ketil Foss er ikke i tvil om at folkehøgskolene har verdi.

Foto: Kjersti Sjursen Lien

Debatten har rast om hvorvidt det er verdt å bruke offentlige penger til å støtte folkehøgskolene. Men rektor Ketil Foss på Pasvik folkehøgskole er ikke i tvil om at det er verdt å bruke penger på dem:

Folkehøgskolen er et perfekt sted for oss som har vært gjennom tunge perioder. Å komme seg inn hit, og få møte samme type folk, og kanskje vært gjennom noe av det samme som deg.

Vegard Brataas Løkken

– Det handler om uvitenhet, og at man ikke vet bedre. Jeg tror du kan spørre hvem som helst som har gått på folkehøgskole her i landet, og få til svar at året har betydd noe for dem, og vært et viktig år.

– Men er det det offentliges oppgave å sørge for at man blir gode mennesker?

– Det mener jeg absolutt er en stor del av det offentliges oppgave, og det lærer elevene mye om her.

– Det handler om at du blir tryggere på deg selv, du finner ut hva du vil med livet ditt, og du får tid til å tenke gjennom en del valg du må ta. Dessuten blir du kjent med en del mennesker som du lære mye av, sier han.

Og for Vegard er det nettopp sånn.

– Folkehøgskolen er et perfekt sted for oss som har vært gjennom tunge perioder. Å komme seg inn hit, og få møte samme type folk, og kanskje vært gjennom noe av det samme som deg, i tillegg til å lære nye ting. Det er utrolig godt, både for psyken, fysisk og alt som er, sier han.

– Å kutte den støtta er det dummeste de kan gjøre, mener han.

Om en knapp måned er skoleåret i Pasvik over for Vegard. Men han er frelst.

– Jeg har fått leilighet i Kirkenes, og skal bli i Finnmark. Nå satser jeg bare på å finne en jobb, ellers har jeg det jeg trenger her, avslutter han.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Pasvik» i nytt vindu

Flere nyheter fra Troms og Finnmark