Hopp til innhold

Mener fisken føler smerte - vil ha strengere regler

En forsker etterlyser strengere regler for både fritids- og yrkesfiskere, fordi han mener man bryr seg for lite om at fisken føler smerte.

Norske fiskere bryr seg for lite om at fisken føler smerte. 
Det mener en forsker ved Havforskningsinstituttet som etterlyser strengere regler både for fritidsfiskere og yrkesfiskere.
Han mener det er dokumentert at fisk lider på lik linje med andre dyr, og derfor bør behandles annerledes.

Norske fiskere bryr seg for lite om at fisken føler smerte. Det mener en forsker ved Havforskningsinstituttet som etterlyser strengere regler både for fritidsfiskere og yrkesfiskere. Han mener det er dokumentert at fisk lider på lik linje med andre dyr, og derfor bør behandles annerledes. Torsk som er fisket opp av Varangerfjorden ligger og spreller litt før den dør. En forsker mener fisken her føler smerte.

Norske fiskere bryr seg for lite om at fisken føler smerte.

Det mener forsker Tore Kristiansen ved Havforskningsinstituttet, som etterlyser strengere regler både for fritidsfiskere og yrkesfiskere.

Han mener det er dokumentert at fisk lider på lik linje med andre dyr, og derfor bør behandles annerledes.

Avviser at fisken lider

Skrei

Har fisken det vondt når den havner på kroken? Det mener forskere å ha bevist.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det er en vanlig skjebne for fisken, og bli dratt opp med krok og over ripa på en båt. Der blir den liggende døende sammen med andre som lider samme skjebne.

Men føler fisken også smerte der den ligger i bunnen av båten?

– Neineinei, nå må du slutte å tøve, hehe. Det har jeg ikke noen tro på, sier fiskeren Nils Einar Mathisen i Nesseby.

Verken yrkesfiskere eller fritidsfiskere har tradisjonelt sett brydd seg særlig om fiskens mulige smerte.

– Skal behandles som andre dyr

Likevel mener enkelte forskere det er dokumentert at fisken lider på lik linje med andre dyr.

Havforsker Tore Kristiansen på kaia i Molde

Forsker Tore Kristiansen ved Havforskningsinstituttet på kaia i Molde.

– All vitenskap viser og det er anerkjent i dyrevelferdsloven, og i forskriften for oppdrettsfisk at fisk er dyr, og skal behandles på lik linje med andre dyr, sier forsker Kristiansen.

Han mener nå fiskerne bør behandle sitt bytte bedre.

– I dag stilles det ingen krav til dyrevelferd i fiskeriene. Derfor tenker jeg at det bør stilles strengere krav til håndtering av fisk. Det gjelder både dyrevelferdsbiten og kvalitetsbiten på avlivning av fisk og hvordan man behandler den, mener forskeren.

Skeptiske fiskere

Fisken føler smerte

Makrell som akkurat er trukket med krok opp av vannet, ligger og spreller døende i bunnen av båten. Føler den da smerte? Fiskerne mener nei - forsker Kristiansen mener ja.

Foto: Arnstein Jensen

På havna i Nesseby er fiskerne skeptisk til flere krav for hvordan fisken skal behandles.

– Det er veldig lett å sitte på kontorene og finne ut hvordan vi skal angripe fiskerne nå. De har funnet noe nytt ved at torsken lider når den går fast i garn eller trål. Jeg synes det er bare tull hele greia, sier Mathisen.

Fiskerne mener deres erfaringer skjeldent blir hørt.

– Jeg har levd i den troen at fisken som torsk og sei ikke føler smerte. For vi merker det ikke på den. Verken når vi bløgger han eller på om han har det vondt. Hvis han har smerter når vi tapper blodet, så ville han jo reagert. Men det gjør han ikke, sier fisker Odd Olaisen.