Hopp til innhold

FNs klimasjef: – Steng kullgruvene på Svalbard

Norge bør stenge kullgruvene på Svalbard. Det sier FNs klimasjef, Christiana Figueres. Hun mener at forurensende gruvedrift harmonerer dårlig med det som Svalbard ellers representerer – nemlig klimaforskning.

FNs klimasjef Christiana Figueres

FNs klimasjef Christiana Figueres deltar denne uken på det årlige Ny-Ålesund-symposiet. Tirsdag kveld fikk hun se breene ved Kongsfjorden på nært hold.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

FNs klimasjef Christiana Figueres er i disse dager på klimakonferanse i Ny-Ålesund – et senter for internasjonal klimaforskning med forskingsstasjoner fra mange land. Figueres liker seg godt her på 79 grader nord, men kullgruvene på Svalbard har hun liten sans for.

– Gruveaktiviteten her harmonerer dårlig med det som Svalbard ellers står for – nemlig klimaforskning. Dette passer svært dårlig sammen, sier Figueres til NRK.

Hun mener at Norge vil stå sterkere i det internasjonale klimaarbeidet dersom gruvedriften blir avviklet.

– Norge har hatt en lederrolle i mange år, og har virkelig utfordret andre land. Dersom styresmaktene kan finne ut hvordan de kan få stengt kullgruvene her, vil det styrke Norge sin posisjon, sier hun.

– Glitrende sjanse til å vise verden hvordan dette kan gjøres

Klimasjefen mener at norske styresmakter har en fin mulighet til å gå frem som et positivt eksempel.

– Norge har her en glitrende sjanse til å vise verden hvordan dette kan gjøres på en måte som er rettferdig overfor lokalbefolkningen. De kan bidra til økonomisk bærekraftig omstilling og på en slik måte sikre at suvereniteten over øygruppa blir ivaretatt. Det må gjøres på en strategisk riktig måte, sier hun.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) i Ny-Ålesund.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) i Ny-Ålesund.

Foto: Eivind Molde / NRK

Sundtoft: – Vi står overfor et dilemma

Gruvedriften på Svalbard kom i gang tidlig på 1900-tallet. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier at dette er en vanskelig sak.

– Vi står overfor et dilemma her. Kulldriften på Svalbard har vært og er en viktig del av grunnlaget for norsk tilstedeværelse på Svalbard. Men vi er fullstendige klar over at kull ikke er en del av lavutslippssamfunnet, sier Sundtoft til NRK.

– Den forrige regjeringen åpnet opp for Lunckefjell. Vi har ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre fremover. Karbonfangst og lagring kan være et svar på dette, men det er åpenbart et dilemma, sier hun videre.

– Kan det hende at regjeringen sier nei når den skal ta stilling til nye gruver?

– Jeg kan ikke svare på dette i dag. Vi har en historie hvor kulldriften har vært en viktig forutsetning for norsk tilstedeværelse på Svalbard. Samtidig er vi kjent med at om vi skal vi nå 2-gradersmålet, så kan vi ikke utvinne norsk kull fremover, sier hun.

– Bør se på kostnaden med å lete etter mer olje og gass.

FNs klimasjef ser også poenget med å bruke kullgruvedriften til forskning på karbonfangst og lagring, og å kunne rense klimagassen CO2 her. Men aller helst vil hun ha gruvene stengt.

Hun har også en utfordring til norske regjeringen:

– Norge bør se på kostnaden med å lete etter mer olje og gass. Mesteparten av den oljen og gassen som er billig å utvinne, er allerede brukt. Det blir stadig dyrere å lete på nye og utfordrende steder. Styresmaktene bør vurdere nøye om dette er fornuftig i en tid, der energi med lave utslipp blir stadig viktigere, sier Figueres.

Svea på Svalbard

Den nye gruva i Lunckefjell på Svalbard har en prislapp på 1,2 milliarder kroner, men skal bare produsere kull i fem år. Arkivbilde.

Foto: Idar Nikolaisen