Hopp til innhold

Her kjører hun mat ut til fattige bodøværinger

– Det å være fattig i Norge i dag er vanskelig. Når man ber om hjelp til mat og klær, føles det som å miste selvrespekten, sier bodøprofil Shirley Bottolfsen (77).

Video Fattigdom i Bodø

DEN GODE HJELPER: Seks dager i uka får Shirley Bottolfsen ta med seg rester fra kafeer og restauranter som hun leverer til fattige og andre vanskeligstilte i kommunen.

Når kafeer og restauranter i Bodø stenger, er Shirley Bottolfsen på plass.
Seks dager i uka, mandag til fredag, får hun ta med seg rester som hun leverer til fattige og andre vanskeligstilte i kommunen.

– De fleste er vanlige folk som deg om meg, men det er folk som har kommet opp i vanskeligheter. Mange er aleneforsørgere.

1.424 fattige i Bodø

Statistisk sentralbyrå (SSB) har for regjeringa talt hvor mange fattige det er i alle landets kommuner, og tallene deres viser at 4,5 prosent på landsbasis blir regnet som fattige. Ifølge regjeringas egne tall er det 215.415 fattige i Norge, 1.424 av dem bor i Bodø.

Mange av de Bottolfsen leverer mat til lever på sosialhjelp. Som de fleste andre kommuner har Bodø valgt å følge statens veiledende satser. For enslige utgjør det 5.288 kroner i måneden.

En familie med to vokse og to barn må klare seg med 14.161 kroner.

Satsene for lave

Satsene er langt under det som Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har regna ut må til for å dekke allminnelige forbruksutgifter over tid. I 2010 var Nesseby i Finnmark den eneste kommunen som valgte å følge den såkalte SIFO-normen. Her er satsen for enslige satt til 7.500 kr pr måned, mens en familie trenger 16.340 kroner.

Bystyrerepresentant i Bodø, Svein Olsen, fra Rødt har i flere år foreslått å øke sosialhjelpa, uten å få med seg flertallet.

Bodø-ordfører Odd-Tore Fygle (Ap)

Bodø-ordfører Odd-Tore Fygle (Ap).

Foto: Kari Skeie / NRK

– Mange er avhengige av sosialhjelp over tid, så statens satser er det ikke tilstrekkelig. Det tilsvarer halvparten av minstepensjon.

Ordfører i Bodø, Odd-Tore Fygle fra Arbeiderpartiet bekrefter at forslaget har vært oppe flere ganger, men er ikke enig.

– Sosialhjelp er ikke en ytelse man skal leve på. Det skal være en midlertidig ytelse inntil man har kommet i jobb eller for eksempel gått over på trygd.

Bottolfsen mener at tida det tar å organisere et liv med lite penger, gjør det vanskelig å komme seg ut av fattigdom.

– Det å være fattig i Norge i dag er vanskelig. Når man ber om hjelp til mat og klær, føles det som å miste selvrespekten.

Shirley Bottolfsen og Kristian Orø

Kai-Stian Orø har fått hjelp av kommunen med et midlertidig sted å bo. Orø er glad for hvert besøk Shirley Bottolfsen avlegger huset der han nå bor.

Foto: Kari Skeie / NRK

Derfor er det heller ikke så mange som Bottolfsen besøker på runden sin, som vil la seg intervjue.

Får mat fra Shirley

Men Kai-Stian Orø vil. Han har fått hjelp av kommunen med et midlertidig sted å bo. .Orø er glad for hvert besøk Bottolfsen avlegger huset der han nå bor.

– Vi som bor her har ikke all verdens med midler eller penger til å overleve. Det at Shirley kommer med mat, hjelper på. Ofte har jeg ikke mat i kjøleskapet når jeg står opp, men med hjelp fra Shirley kan jeg klare meg.

77-åringen bruker flere timer om ettermiddagen og kvelden på å levere mat. Det har hun tenkt å fortsette med.

– Så lenge jeg har to bein og to armer kommer jeg til å fortsette. Dette gir meg mye, avslutter Shirley Bottolfsen.

Her bor de fattige ifølge regjeringa

For første gang talte regjeringa i fjor hvor mange fattige det er i hver eneste kommune i Norge. Til sammen var det 215.415 fattige i Norge, ifølge regjeringas egne tall. Sjekk selv hvor mange fattige det bor i din kommune.

Sjekk hvor mange fattige som bor i din kommune:
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.