Hopp til innhold

Bestemor er Norges høyest dekorerte kvinnelige krigsdeltaker

Margit Johnsen Godø, eller Malta-Margit som hun kalles, er høyt dekorert for sin innsats under krigen. I dag ble det avduket en byste av henne i hjembyen Ålesund.

Hanne og Line Bastholm

TAPPER OG MODIG BESTEMOR: Hanne og Line Bastholm sammen med bysten av den modige bestemoren Margit Johnsen Godø.

Foto: Terje Reite / NRK

Malta-Margit blir fremhevet for å vise norske kvinners innsats under krigen. For innsatsen er hun tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren, og en rekke andre ordener.

Tapper og modig

Under krigen seilte hun for rederiet Wilh. Wilhelmsen. Hun arbeidet om bord på MS «Tudor». Da Norge ble angrepet var hun og skipet i Middelhavet. Da de gikk ut Gibraltar i juni 1940 ble de torpedert av tyskerne.

Malta-Margit

Bysten av Malta-Margit står plassert sentralt ved Ålesund indre havn.

Foto: Terje Reite / NRK

Det ble sagt den gangen av guttene om bord helst ville være i livbåten sammen med Margit. Hun var kjent for å være tapper og modig, forteller komitémedlem Øystein Vinje.

– Svært stolte

Hele krigen gjennom seilte hun på forskjellige skip, og ved flere anledninger utmerket Malta-Margit seg med tapperhet, mot og kaldblodighet.

– Vi er veldig stolte over at det blir reist en byste over bestemor her i hennes hjemby, og vi er stolte over å få delta i avdukingen, sier barnebarna Hanne og Line Bastholm til NRK.

Navnet Malta-Margit fikk Margit Johnsen Godø, fordi hun deltok i de såkalte dødskonvoiene til Malta under krigen. Malta var under krigen i britisk besittelse, men Tyskland og Italia forsøkte å sperre øya inne. Storbritannia la stor vekt på å opprettholde en konvoitjeneste, for å sikre forsyninger til Malta.

Basthol og Rønneberg

Barnebarna til Malta-Margit, Hanne og Line Bastholm, i møte med en annen krigsveteran fra Ålesund: Joachim Rønneberg.

Foto: Terje Reite / NRK

Skipet som Margit Johansen Godø arbeidet på, var på dette tidspunktet i Egypt, og skipet ble beordret inn i konvoitjenesten. Disse konvoiene ble kaldt «dødskonvoiene», og til og med «selvmordskonvoiene». Under disse forholdene seilte Malta- Margit i en lang periode. Fra Malta reiste hun til Storbritannia, og arbeidet på en rekke skip, før hund vendte tilbake til Norge i 1945.

Idé fra gatenavndebatt

Ideen om å få reist en byste av Margit skal ha kommet opp under kafédiskusjoner i en periode da det var en omfattende debatt om veier og gatenavn i Ålesund.

Det kom opp forslag om at en gate i Ålesund burde få navn etter Malta-Margit. I denne forbindelse utviklet ideene seg, og det hele endte opp i planer om en byste av henne, forteller Vinje.

Bysten er laget av kunstneren Leon Roald. Johnsen døde i 1987. Hun seilte i utenriksfart til 1960. I tillegg til å være eneste kvinne som har mottatt St. Olavsmedaljen med eikegren, er hun også tildelt krigsmedaljen og British Empire Medal.