Hopp til innhold

Spillgrafikk er fem år unna virkeligheten

Om fem år vil spillgrafikken bli like god som virkeligheten. Se reportasje om framtidens spillgrafikk.

Virkelighetstro spillgrafikk
Foto: Tekno NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Til tross for at spillgrafikken har gått gjennom en rasende utvikling de siste årene, så er det fortsatt en vei å gå før vi ser helt virkelighetstro spillgrafikk.

Thorolf Horn Tøjum

Thorolf Horn Tøjum

Foto: NRK Tekno

– Det tar fem år før spillgrafikken innhenter virkeligheten, tror utviklingssjef Thorolf Horn Tøjum i Stormfjord. Stormfjord er verdensledende på å lage effektiv datagrafikk. – Om fem år så vil vi ha store problemer med å skille dataspill fra virkelighet, tror Tøjum.

På film har det vært troverdige animasjoner og grafikk i flere år. Det er en enklere jobb å få fram realisme på film, fordi man kan bruke markedets råeste datamaskiner, og man trenger kun å gå i opptak èn gang. I spill er det annerledes. Her må grafikken animeres i sanntid, ut fra hva spilleren gjør. Og det må gjøres på maskiner som folk har hjemme.

Se også: Dataspill bedre enn virkeligheten

Mer nifs, enn virkelig

Borgar Ljosland

Borgar Ljosland

Foto: NRK Tekno

Slik mennesker er gjenskapt med dagens grafikkteknologi, så er de ofte mer nifse enn virkelige. – Det er så mye som foregår i ansiktene våre, sier Borgar Ljosland som er leder for ARM Trondheim som utvikler grafisk teknologi. – Det er så mye ubevisst vi ikke oppfatter, og det som er ubevisst er vanskelig å modellere for en spillutvikler. Dersom vi alle hadde begynt å ta botox så hadde det vært mye enklere.

The Uncanny Valley

Jo mer menneske aktig noe blir, desto mer liker vi det. Inntil et visst punkt. Da synker sympatien for figuren fordi det blir noe uhyggelig ved de mennesketrekkene som mangler. Dette kalles The Uncanny Valley – den uhyggelige dalen.

- Et eksempel på dette er filmen Final Fantasy, sier Ljosland. Her gikk filmskaperne inn for å være så realistiske som mulig, og menneskene så veldig bra ut, men når noen smilte så opplevdes dette som veldig kaldt og distansert, og det gjorde at mange ikke reagerte positivt på filmen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters