Hopp til innhold

Richard Herrmann er død

NRKs første utenrikskorrespondent Richard Herrmann (90) er død etter lang tids sykdom.

Richard Herrmann

NRKs første utenrikskorrespondant, Richard Herrmann er død.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Richard Herrmann var den første utenrikskorrespondenten i NRK og ble en kjent og kjær stemme for mange radiolyttere. I 25 år leverte han nyhetsreportasjer og kåserier fra London.

Mange vil huske ham som en som med friske kommentarer og glimt i øyet brakte aktualiter fra de britiske øyer hjem til Norge.

Motvilllig inn i Nasjonal Samling

Richard Herrmann begynte å interessere seg for journalistikk samtidig som andre verdenskrig brøt ut. Da han ble ansatt i NTB i 1941 måtte han motvillig melde seg inn i «Nasjonal Samling», men medlemskapet varte bare noen uker og senere i krigen deltok han også i illegalt informasjonsarbeid.

Likevel valgte Norsk Presseforbund å midlertidig ekskludere flere journalister etter krigen, selv om de bare så vidt var innom medlemslistene til NS. Dermed dro Richard Herrmann til London.

Richard Herrmann

VIDEO: Richard Herrmann ble den første fast ansatte utenrikskorrespondenten i NRK.

Begynte i Reuters

Richard Herrmann begynte Londonkarrieren i nyhetsbyrået Reuters der han senere ble både Europa-redaktør og Storbritannia-redaktør. Fra 1952 jobbet han parallelt som frilans-reporter for NRK og leverte ukentlig sin utenrikskronikk.

Etterhvert ble det også hyppig jobbing for nyhetsredaksjonen. Til slutt ble det så mye arbeid for NRK ved siden av redaktørjobben at han valgte å trekke seg fra samarbeidet. Men NRK overtalte ham heller til å si opp sjefsjobben i Reuters og dermed ble han den første fast ansatte utenrikskorrespondent i statskanalen.

I 1977 dro han hjem og ble leder for utvalget som skulle starte opp Norges nye radiokanal, P2.

Mottatt flere priser

Da P2 omsider kom på luften enda sju år senere valgte han deretter å bruke mer tid på å skrive bøker. 14 bøker ble det om britisk historie og samfunnsliv, men også en lang rekke radioforedrag om kongelige så vel som om hverdagslivet både før og nå.

Richard Herrmann har mottatt blant annet Narvesenprisen, Norsk lytterforenings ærespris og Riksmålsprisen for sitt forfatterskap og radioarbeid.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.