Hopp til innhold

Tyldum: Blir skuffet dersom det ikke blir Oscar-nominasjoner

Regissør Morten Tyldum (47) er ikke lenger spent på om han blir nominert til Oscar for norgesaktuelle «The Imitation Game». Han er spent på hvor mange nominasjoner han får

THE IMITATION GAME

«The Imitation Game» handler om den ene personen som kan gjøre en forskjell, og er utnevnt som en Oscar-favoritt. Matematikeren Alan Turing var annerledes enn de fleste, og evnene hans til å knekke koder førte til at flere millioner liv ble reddet under andre verdenskrig. Her fra en scene i filmen.

Foto: Jack English

Enigma-maskin på hjemmefrontmuseet

'The Imitation Game' handler om Alan Turings forsøk på å knekke tyskernes Enigma-kode. Her er en ekte Enigma-maskin som ble funnet i Norge etter andre verdenskrig.

Foto: Cathrine Elnan/NRK
Morten Tyldum gestikulerer på Hjemmefrontmuseet

Morten Tyldums nye produksjonsselskap Norse Code er på jakt etter norske bøker som Hollywood kan lage filmer og serier av. Her er regissøren på Hjemmefrontmuseet i Oslo.

Foto: Cathrine Elnan/NRK
Filmplakaten til The Imitation Game

'The Imitation Game' er Morten Tyldums internasjonale regidebut og er nominert til fem Golden Globe-priser. I hovedrollen spiller Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

Foto: Filmweb

Morten Tyldums internasjonale storfilm «The Imitation Game» er blitt løftet fram som en klar Oscar-kandidat helt siden filmen hadde premiere på Telluride Film Festival i USA.

Filmen er allerede nominert til fem priser under Golden Globes, inkludert den prestisjetunge kategorien for beste film.

Regissøren sier han er overveldet og stolt over mottagelsen som filmen har fått. Nå føler han seg rimelig sikker på at han vil bli nominert til Oscar. Men han er usikker på hvor mange.

– Det er absurd. Tidligere spekulerte vi på om vi ville bli nominert til Oscar. Nå spekulerer vi på hvor mange Oscar-nominasjoner vi får. Det er nesten så jeg blir skuffet om det blir færre enn fem nominasjoner, sier Tyldum til NRK.

Som regissør er det nominasjonen for «beste regi» som henger høyest. Tyldum tror «The Imitation Game» kan ligge godt an i kategorier som «beste mannlige skuespiller», «beste kvinnelige birolle», «beste klipp», «beste filmmusikk» og «beste film».

Selv om spekulasjonene svirrer rundt Morten Tyldums vinnersjanser for både Oscar, SAG awards og Golden Globe, så er det de framtidige filmprosjektene han bruker mest tankekraft på for tiden.

– Det er viktig å få distanse til nominasjonene, de røde løpene og det som skjer på filmfestivalene. For meg som filmskaper er det de nye prosjektene som er viktigst for meg nå, sier han til NRK.

Måtte lage en verdig film

«The Imitation Game», som får premiere på norske kinoer 1. juledag, er både en heltehistorie og en tragedie. Den britiske matematikeren Alan Turing (spilt av Benedict Cumberbatch) klarte å knekke Enigma-koden, som endret utfallet av andre verdenskrig. Det er anslått at 14 millioner liv ble reddet og at krigen ble forkortet med to år som en følge av at Turing og hans team klarte å knekke nazistens kode.

Morten Tyldum forelsket seg helt i manuset da han leste det, og visste fra første øyeblikk at dette var en historie han ønsket å lage film av.

– Alle i staben har brent for dette prosjektet. Vi følte at vi måtte lage en verdig film for Alan Turing på grunn av alt det han har gjort for oss.

Turing fikk ikke anerkjennelse for kodeknekkingen mens han levde. I stedet ble han forfulgt, dømt og straffet fordi han var homofil, noe som var ulovlig i Storbritannia fram til 1967. I 1952 ble han tvunget til å gjennomgå en hormonbehandling for å dempe sine seksuelle lyster. Matematikeren tok sitt eget liv i 1954.

– Vi mistet sannsynligvis en av vår tids største tenkere altfor tidlig, sier Tyldum.

Vil bruke norske skuespillere

Tyldums internasjonale regidebut har gjort ham til en ettertraktet mann i Hollywood, og han er blitt nevnt som en potensiell regissør for den tredje Star Trek-filmen. Overfor NRK forteller Morten Tyldum at han kan tenke seg å bruke norske skuespillere i framtidige filmprosjekter.

– Det finnes mange norske, fantastiske skuespillere. Og jeg vil alltid se om det er mulig å finne noen som jeg kjenner fra før eller er venner med. Det er selvfølgelig viktig at skuespillerne er rette for rollen, men det er absolutt interessant for meg å bruke norske skuespillere i framtidige utenlands-prosjekter.

Regissøren, som er født og oppvokst i Bergen og deretter flyttet til Sotra i fjerde klasse, mener at hans norske identitet og tankegang er et av fortrinnene han har i Hollywood.

– Jeg er norsk. Det er det som gjør meg spesiell. Derfor kommer jeg også til å tviholde på min norske bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benedict Cumberbatch.

Alan Turing, spilt av Benedict Cumberbatch, måtte kjempe for å fortsette og fullføre arbeidet med å knekke Enigma-koden.

Foto: Jack English / SF Norge

Leter etter norske bøker

Morten Tyldum og kona Janne på rød løper i London

Morten Tyldum og kona Janne, som han også samarbeider tett med profesjonelt, på rød løper da filmen hadde premiere i London.

Foto: Espen Aas / NRK

Det er ikke nytt at Hollywood har fått øynene opp for Skandinavia. Både manus, skuespillere og regissører er blitt hentet fra Skandinavia til USA de siste årene.

Morten Tyldum forteller at det nå er en voldsom interesse for norske historier i den amerikanske filmindustrien.

Som en slags ambassadør for norske historier i Hollywood oppfordrer han nå nordmenn til å komme med forslag til norske bøker som kan adapteres til lerretet.

– Jeg starter nå et produksjonsselskap som heter Norse Code. Alle jeg møter i Hollywood, senest var det HBO, leter etter norske bøker som de kan lage noe på. Det som er kult nå, er at alle dørene er åpne. Vi står ikke lenger bakerst i køen med lua i hånda. Vi kan bruke de mest spennende manusforfattere for å gjøre norske bøker om til TV-serier eller film.

Innsamlingen av forslag skjer blant annet i samarbeid med NRKs radioprogram Nitimen. Publikum kan sende inn tips til nitimen@nrk.no.

Taus om «Star Trek»

Tyldum regissertefilmene Buddy, Varg Veum – fallende engler og Hodejegerne i Norge før han flyttet til Los Angeles. I september ble nordmannen klar for en romanbasert film, nemlig science fiction-boka «Pattern Recognition».

Ifølge Deadline.com er Tyldum en av de heteste regissørene til Star Trek 3, etter at Transformers-regissør Robert Orci trakk seg.

Men 47-åringen forholder seg taus om spekulasjonene.

– Det er ikke noe jeg kan si noe om. Det er spesielt at filmverdenen plutselig blir veldig interessert i det man holder på med. Jeg tar det som et kompliment. Men man må forsiktig med hva man sier, og jeg kan ikke kommentere noe før det er offisielt.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.