Hopp til innhold

Hyllet omstridt prisvinner

Kulturminister Thorhild Widvey hyllet Ibsenprisvinner Peter Handke på Twitter, da det ble kjent at han fikk prisen. – Imponerende, mente hun at han var.

Torhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey har ikke villet mene noe om prisvinneren.

Foto: NRK

Laster Twitter-innhold

Ibsenprisvinner Peter Handke ble møtt av sinte demonstranter som ropte «Fascist, fascist» da han skulle ta imot prisen på Nationaltheatret i går. Takketalen brukte han til å argumentere for sitt syn på Balkan-konflikten.

Mange er kritiske til den 71 år gamle østerrikske forfatteren på grunn av hans forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

– Skam over alle som misbruker demokrati, og gir plass til uvitenhet, hat, falskhet, løgn og hysteri i de såkalte mediene – I demokratiets falske navn, leste han fra manuset sitt, da han mottok prisen i Oslo i går.

– Uvennlig mottakelse

I dag holdt Peter Handke en lengre tale i Skien, hvor det var en lengre seremoni for prisvinneren. Han mener han er blitt tatt imot på en uvennlig måte i Norge, og gir fra seg prispengene til et veldedig formål.

Utenfor Nationaltheatret

Fra demonstrasjonen i Oslo søndag

Forbauset Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey er blitt bedt om å uttale seg om kritikken mot Peter Handke, men sier i en e-post at hun er forbauset over kravet om at hun som politiker skal mene noe om en uavhengig jurys kunstneriske vurdering.

Forfatter og lyriker Øyvind Berg, mener Widvey må komme på banen.

– Kulturministeren blir brukt i propaganda for den ene siden og det er et konfliktnivå i denne saken som er fremmed for det norske kulturlivet. Juryen har ikke vist seg å være voksne nok til å takle dette konfliktnivået og da må folk som er vant til å stå i større ting stå i dette. I dette tilfellet er det kulturministeren, sier han.

Han mener valg av prisvinner sender politiske signaler.

– Prisen vil bli oppfattet som en håndsrekning fra Norge til de som ønsker fortsatt ufred på Balkan og under pristalen brukte han mye tid på å få frem et politisk budskap, forklarer han.

– Hvordan da?

– Han snakker som en serbisk fascist og når han uttaler seg på denne måten er det for å sende signaler til sine venner og allierte og det ser ut som om det norske politiske miljøet, altså kulturministeren har gått god for dette, sier han.

–Hva mener du kulturministeren bør gjøre?

– Gå ut og beklag, og avsett juryen.

Støtter kulturministeren

Anders Heger, forfatter, skribent og forlegger i Cappelen Damm, mener kulturministeren gjør rett i ikke å blande seg.

– Widvey har havnet i en fryktelig vanskelig situasjon og hun gjør rett i ikke å forsøke å mene noe om juryens valg. Men samtidig er det et faktum at hun risikerer at prisen blir brukt politisk i en eller annen sammenheng, sier han.

– Synes du kulturministeren bør avsette styret?

– Nei, det er et krav det ikke er tenkt langsiktig over. Da vil vi få en politisk styrt Ibsenpris og da kan vil likeså godt legge ned hele prisen.

Kulturministeren ønsker fortsatt ikke å kommentere saken da NRK tok kontakt mandag.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober