Hopp til innhold

Forsvarer omstridt Ibsenpris-vinner

Kritikken har haglet etter at det ble kjent at Peter Handke får den internasjonale Ibsenprisen i år, men juryformannen mener han er rett mann til prisen.

Per Boye Hansen, direktør for Festspillene i Bergen

RETT MANN: Per Boye Hansen, som er formann i juryen som har valgt Peter Handke som årets vinner av Ibsenprisen, mener det er riktig at han får prisen til tross for kritikk.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Den 71 år gamle østeriske forfatteren Peter Handke er årets vinner av den prestisjefylte Ibsenprisen, men mange er kritiske til tildelingen på grunn av forfatterens forhold til den tidligere presidenten i Serbia, Slobodan Milosevic.

Å gi Ibsenprisen til en mann som støtter folkemord, er en skandale og juryen bør gå av

Bernt Hagtvet

– En skandale

Peter Handke har vunnet en rekke internasjonale priser for sitt forfatterskap, og er i dag som et av de store navnene i europeisk litteratur. Han har skrevet prosa, lyrikk, skuespill, hørespill og essayer.

En av kritikerne er Ingvar Skobba i Telemark historielag som mener prisen må trekkes tilbake.

Han mener Handke sine uttalelser og holdninger knyttet til borgerkrigen på Balkan, samt hans relasjoner til krigsforbryter-anklagede Radovan Karadzic og Slobodan Milosevic gjør at han ikke bør få prisen.

Skobba er ikke alene med sin kritikk.

– Å gi Ibsenprisen til en mann som støtter folkemord, er en skandale og juryen bør gå av, sier professor i statsvitenskap, Bernt Hagtvet.

Peter Handke

OMSTRIDT: Peter Handke har fått mye kritikk, men er ifølge juryen en verdig vinner.

Også det bosniske miljøet i Norge reagerer kraftig på at Handke får en pris som er opprettet av den norske stat.

– En skam for Norge, sier talsmann for Bosnia-Hercegovina-forbundet i Norge, Edin Kadribegovic.

Han sier det er planlagt en protest når Peter Handke kommer til Nationaltheatret i Oslo på søndag for å ta i mot prisen. Edin Kadribegovic håper den fredelige markeringen får forfatteren til å levere prisen tilbake.

Generalsekretær i Helsingforskomiteen, Bjørn Engesland støtte aksjonen, så lenge det bli en rolig markering utenfor Nationaltheatret.

– Har sin personlige rett

Formann Per Boye Hansen ga følgende begrunnelse da han kunngjorde vinneren i mars.

«Det er lett å betrakte Peter Handke som Henrik Ibsens fullstendige motsetning. Han er epikeren, oppfinneren, og en trent forteller gjennom sine oversettelser av antikke drama for scenen», heter det i juryens begrunnelse. De to har likevel mye til felles, fortsetter juryen, og kanskje én særlig avgjørende egenskap. Oppdagelsesevnen. Du kan lese hele juryens begrunnelse på Ibsenprisens hjemmesider.

Han sier til NRK at selv om kritikken har haglet, står de fast ved at Handke fortjener prisen.

– Juryen har en samlet holdning til at Handke har sin personlige rett til å si det han har sagt og gjøre det han har gjort. Vi stiller oss distansert til beskyldninger om at han er en politisk ekstremist og påstander om at han er en overgriper. En samlet jury mener at dette ikke diskvalifiserer han fra denne prisen.

– Men hvorfor deltar dere ikke i debatten?

– Når vi ikke går inn i denne debatten rundt hans holdninger og handlinger er det fordi vi er sju personer i juryen, men sju forskjellige nasjonaliteter. Som formann uttrykker jeg juryens samlede syn på at dette ikke diskvalifserer han som vinner.

Taus kulturminister

Han mener juryen ikke tar noe standpunkt til hans holdninger og handlinger, men har et felles standpunkt til at han er kvalifisert til prisen.

– Er det uproblematisk for juryen?

– Ja, i den forstand at det ikke rokker ved det synspunktet at han er kvalifisert til prisen. Vi er godt kjent med disse påstandene, det er ikke første gang de dukker opp.

Thorhild Widvey

VIL IKKE BLANDE SEG: Kulturminister Thorild Widvey vil ikke si noe på juryens valg av vinner.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hvorfor gir dere prisen til han når han er så omstridt?

– Fordi han er en forfatter som har bidratt til å utviklingen av teater og scenekunst på en fabelaktig måte, sier han.

Kulturminister Thorild Widvey er utfordret på å uttale seg om saken, men sier i en epost at hun er forbauset over kravet om at hun som politiker skal mene noe om en uavhengig jurys kunstneriske vurdering.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober