Hopp til innhold

Boken du skal lese på reiser

Glem John Grisham. Glem Dan Brown, og glem for all del Paulo Coelho. Den moderne reisende har Daniel Kehlmann i håndbagasjen.

Daniel Kehlmann

Daniel Kehlmann er aktuell med romanen 'Berømmelse'.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Daniel Kehlmann Berømmelse

35 år gamle Daniel Kehlmann ble for alvor en stjerne på den internasjonale litteraturhimmelen med den romanen "Oppmålingen av verden". I hans nye bok "Berømmelse" han snur opp ned på vår tids store debatter om fiksjon og virkelighet.

Se Daniel Kehlmann i Bokprogrammet

Wunderkind i tysk litteratur

En aldrende kvinne med en uhelbrederlig kreftsykdom reiser til Sveits for å få aktiv dødshjelp. På veien får hun kalde føtter, og ber fortelleren om å få en sjanse til. Kan han ikke gjøre henne ung igjen? Hun er jo bare en romanfigur!

Ja, slik er den nye romanen til Daniel Kehlmann - denne Wunderkind i tysk litteratur. Fiksjon og virkelighet glir over i hverandre, men ikke slik vi er vant til det.

Her er det ikke virkeligheten som glir over i fiksjonen. Her er det fiksjonen som vil ut i virkeligheten!

Kobler seg på norsk debatt

Denne motsetningen blir tydelig i de to historiene om den inntil det kvalmende selvopptatte suksessforfatteren Leo Richter. Han reiser rundt på en evig forfatterturné og forakter hver eneste representant for Goethe-instituttet han møter underveis. Han har med seg en kjæreste som av alle ting daglig jobber i verdens verste konfliktområder for Leger uten grenser. Hun er på flukt fra virkeligheten, og holder ut det meste - men ber ham på et interessant punkt i boken innstendig om å slippe å bli en del av hans neste roman.

På denne måten kobler Kehlmann seg på litteraturdebatten i lille Norge uten å vite det - sikkert fordi forholdet mellom privat og offentlig og mellom virkelighet og fiksjon er et sentralt tema i vår kultur akkurat nå, og har vel kanskje alltid vært det.

Flyplasslitteratur

"Berømmelse" består av ni svært samtidige historier, der personene - de "levende" og de fiktive - kommer på besøk i hverandres fortellinger. Noen lesere vil helt sikkert bruke en del tid på å å nøste i alle de fine trådene som Kehlmann så intelligent har spunnet mellom romanpersonene.

Av en eller annen grunn - kanskje fordi nesten alle historiene utspiller seg i et fly på et eller annet tidspunkt - tenker jeg at dette er flyplasslitteratur.

I en litt ny betydning av ordet og i ordets beste forstand, vel å merke. Kehlmann skriver lett, forførende og intelligent. Du leser "Berømmelse" uten problemer på flyet ned til en eller annen storby i Europa.

Glem John Grisham. Glem Dan Brown, og glem for all del Paulo Coelho, som forøvrig blir ondskapsfullt parodiert i denne boken. Den moderne reisende har Daniel Kehlmann i håndbagasjen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.