Hopp til innhold

Listen! - Listen

Morsom, tenksom og briljant musisering. Det er lett å begeistres av "Listen", debutalbumet til den unge norske trioen ved samme navn: Listen!

Listen!
Foto: Espen Berg

Det går altså fremdeles an å lage morsom musikk. Og ikke bare morsom, men vakker, spennende og dramatisk på samme tid!

Ellevill heksegryte

Listen! gjør ikke skam på navnet - her gjelder det å henge med i svingene, for referansene er mange og subtile. New Orleans-klarinettisten Sidney Bechets klassiker fra 1950-tallet dukker opp som fyrrig tango, og eksploderer til "ny musikk" med preparert piano, kreativ harmonisering og multiphonics-teknikk på tuba.

Det leveres dristig og frekt solospill, men regien er stram og arrangementene sitter som støpt.

Listen!

Plutselig er vi i balkan-land, med virtuos jugoslavisk trekkspillgjest, så er vi hjemme med forfriskende rytmelek i norsk folketradisjon. Amerikansk bluegrass og blues, country og ragtime røres i hop til en heksegryte, og vi ender i ellevill sirkusmusikk.

Les mer og hør musikkutt på trioens egne hjemmesider

Skjønt samspill

Men innimellom er det tenksomme stunder av stor skjønnhet, og gjestetrompeter Arve Henriksen løfter musikken enda noen hakk, selv om Listen! står solid nok på egne bein.

Besetningen er merkelig: Bendik Giske på sax, Espen Berg, piano og Daniel Herskedal, tuba. En jazzgruppe uten det obligatoriske kontrabass- og trommekomp er i seg selv en revolusjon. Og utrolig nok: det svinger så det holder.

Det mest imponerende er den totale integrering av komposisjoner, improvisasjoner og arrangementer. Det virtuose spillet tjener hele veien musikalske hensikter, og ingen stikker seg fram på bekostning av helheten - det er sjelden å høre et så samspilt ensemble, uansett genre. Listen!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.